Organizirani kriminal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Organizovani kriminal)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Organizirani kriminal jeste vrsta nezakonite radnje u kojoj postoji organizacijska struktura slična korporaciji ili udruženju.

Osnovi cilj organiziranog kriminala jeste stjecanje materijalne koristi ili dohotka. Primjeri kriminalnih organizacija jesu: italijanska mafija, japanske Jakuze, pirati itd. Dohodak se stječe prodajom droge, prostitucijom, krijumčarenjem oružja, švercom, piratstvom u muzici i filmovima, pornografiji, trgovanje sa zemljama pod embargom i ostalim zabranjenim radnjama.

Organizirani kriminal uspješan je u eksploataciji tržišta i potražnje koja postoji u nekoj zemlji i koja se ne može zadovoljiti zbog restriktivnih zakona i regulacija koje trenutno postoje. Organizirani kriminal zanima se za ona tržišta u kojima je profit enorman u odnosu na ulaganja i radi zaštite tržišta i poslovanja kriminalne organizacije pribjegavaju nezakonitim postupcima: krađi, otmici, ubistvu, ucjeni, mitu, itd.