Idi na sadržaj

Paris Hilton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Paris Hilton

Paris Whitney Hilton rođena 17. februara 1981. godine je nasljednica lanca hotela Hilton, kao i porodičnog bogatstva u nekretninama i investicijama. Bavi se i manekenstvom i glumom.

Počeci[uredi | uredi izvor]

Rođena je u New Yorku kao najstarije dijete Richarda Hiltona i Kathy Hilton. Ima mlađu sestru Niki Hilton, kao i dva mlađa brata, Barona Hiltona Trećeg i Konrada Hiltona.

Hiltonova je po majčinoj liniji nećakinja dvije holivudske dječije zvijezde iz 70-tih godina, Kim Richards i Kyle Richards. Preko bračnih veza u srodstvu je sa Ža Ža Gabor (mađarska glumica koji je bila u braku sa Konradom Hiltonom, pradedom Paris Hilton) kao i sa glumicom Elizabeth Taylor (glumičin prvi muž, Konrad Nikolson Hilton Mlađi, bio je prastric Paris Hilton).

Kada je Konrad Hilton preminuo 1979. godine, svojim nasljednicima nije ostavio ništa. Baron Hilton je pokrenuo parnicu i dobio je 1988. godine. Prema magazinu Forbs iz 2005, bogatstvo Barona Hiltona procjenjuje se na oko 1.000.000.000 dolara, a procenjuje se da će Paris Hilton naslijediti oko 50.000.000 dolara.

Hiltonova je promijenila nekoliko domova kao dijete, od Waldorf-Astoria Hotela hotela u New Yorku, do Beverly Hillsa i Hamptona. Trenutno njeni roditelji posjeduju 30 miliona dolara vrijednu vilu u Bel Airu, imanje od 12 miliona dolara u Hamptonu, kao i 10 miliona dolara vrijednu kuću u holivudskim brdima, gdje njena sestra i ona često odsjedaju i odakle izlaze u provode po klubovima Los Angelesa.

Poslije završene gimnazije u New Yorku, iz koje se ispisala, pa tek kasnije maturirala, Paris Hilton nije nastavila školovanje.

Hilton je snimila kratki pornografski film s tadašnjim momkom Rickom Solomonom, koji je objavljen na internetu neposredno pred emitovanje njenog filma "Jednostavni život" (The Simple Life), napravivši senzaciju u medijima. 9. juna 2004. Rick Solomon objavio je i DVD pod nazivom 1 night in Paris. Hilton je prvo tužila Solomona, ali je nagodbom tužba povučena, a Hiltonova je dobila 400.000 dolara i pravo na postotak od zarade filma, a sav novac je dala u dobrotvorne svrhe.

Od 2002. pa do početka 2003. bila je vjerena sa Jasonom Shawnom, modelom kuće Tomi Hilfiger, a 9. maja 2005. objavila je zaruke sa Parisom Lacisom, grčkim bogatašem. Ali, 1. oktobra iste godine, objavila je da su zaruke raskinute. Ubrzo poslije toga počela je izlaziti sa Stavrosem Nijarhosom Trećim, izdankom loze grčkih brodovlasnika, ali je 2. maja 2006. publicist Eliot Minc objavio da je par raskinuo.

Karijera[uredi | uredi izvor]

U proteklih nekoliko godina Paris Hilton postala je slavna kao televizijska i filmska glumica te kao model. Prema magazinu Forbs, u periodu od 2003. do 2004. zaradila je oko 7.500.000 dolara glumeći na filmu i televiziji, kao i dodatnih 15.500.000 dolara od raznih nastupa. U tom periodu dospjela je na spisak 100 najslavnijih ličnosti na svijetu po magazinu Forbs.

Muzička karijera[uredi | uredi izvor]

Sredinom 2006. izdala je album Paris.

Volonterski rad[uredi | uredi izvor]

U novembru 2004. priključila se akciji Sean "P. Diddy" Combsa pod nazivom "Glasaj ili umri", čime su željeli podstaći mlade birače na američkim predsjedničkim izborima 2004. Međutim, oštro je kritizirana u javnosti kada se kada se otkrilo da nije ni glasala niti se prijavila da glasa.

Slava[uredi | uredi izvor]

Paris Hilton i njena sestra Niki su poznate po svom mondenskom načinu života. Paris je čak pokušala da od svog imena izgradi "brend" (kao, npr., Donald Trump).

Njen "divlji" način života tema je članaka raznih tabloida. Godine 2000. časopis National Enquirer objavljuje vijest da je njena veza s Leonardom Di Capriom mnogo više od prijateljstva. Također su je povezivali sa mnogim poznatim ličnostima, kao što su glumac Edward Furlong, bokser Oscar de la Hoya, model Jason Shaw, igrač američkog nogometa Brian Erlaker, kao i pjevač grupe Backstreet Boys, Nick Carter.

U jesen 2004. Paris je objavila knjigu Confessions of an Heiress: A Tongue-in-Chic Peek Behind the Pose sa mnoštvom njenih fotografija i savjeta oko njege bogataških pasa. Navodno je za knjigu dobila unaprijed 100.000 dolara. Iako je javnost nije shvatila previše ozbiljno, knjiga je dospjela na listu bestselera časopisa Newyork Times.

Pojavila se na naslovnici martovskog broja Playboya u 2005. godini s titulom "Seks zvijezda godine" u spisku od 25 najseksepilnijih poznatih ličnosti. Međutim, Hiltonova je kasnije tvrdila da je na naslovnoj strani samo njoj slična djevojka, a njen agent nije znao odakle Playboyu te fotografije.

That's hot![uredi | uredi izvor]

That's hot! (prevedeno sa engleskog "To je super") uzrečica je koju koristi Paris Hilton (iako ju je prvo počela upotrebljavati Nicole Richie u emisiji Jednostavan život). Godine 2004. Hiltonova je zaštitila tu rečenicu kao robnu marku sa željom da garderoba koju kreira nosi tu oznaku.

Tinkerbel[uredi | uredi izvor]

Tinkerbell Hilton rođena 31. 10. 2002. u Atini, grčka je čivava, kućni ljubimac Paris Hilton. Kupljena je od grčkog uzgajivača po cijeni od 3.000 €. Tinkerbel se često pojavljivala sa svojom vlasnicom na raznim javnim i društvenim događajima, kao i u sve tri sezone reality emisije The Simple Life.

Godine 2004. bila je "autor" memoara, Dnevnik Tinkerbell Hilton (The Tinkerbell Hilton Diaries), sa pomoćnim piscem D. Resin. 12. augusta 2004. Tinkerbell Hilton je nestala kada je neko provalio u imanje Hilton, i raspisana je nagrada od 5.000$. Tinkerbell Hilton je nađena šest dana poslije kod komšija.

U ljeto 2005. Paris Hilton nezvanično je dala Tinkerbell Hilton svojoj majci, za uzvrat dobila manjeg psa Bambija, pošto se Tinkerbell udebljala. Prvog decembra Tinkerbell Hilton je ponovo viđena s vlasnicom na raznim društvenim događajima.

Tinkerbel je dobila ime po liku iz romana Petar Pan.