Paul Erdős

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Paul Erdős (fotografija iz 1992. godine)

Paul Erdős (26.mart 1913. - 20.septembra 1996), je jedan od najpoznatijih svjetskih matematičara 20. vijeka. Proslavio se prije svega zahvaljujući obimnim pronalascima u oblastima teorija grafa, kombinatorika, teorija skupova i vjerovatnoća.

Paul Erdős se rodio u Budimpešti. Već u mladosti je bio proslavljen kao matematički genije (sa četiri godine je bio sposoban izračunati iz datuma rođenja broj sekundi, koje opisuju nečiju starost ), što potvrđuje i činjenica, da je doktorirao matematiku 1934. godine - u 21. godini života.

Iste godine zbog antisemitizma, koji je vlado tadašnjom Mađarskom, odselio se u Manchester, potom 1938. godine odselio se u Princeton.

Većinu života je proveo putujući sa jedne matematičke konferencije na drugu. Često je ostajao u kućama svojih saradnika, duži vremenski period, sve dok određeni problem nije bio rješen.


Saradnici[uredi | uredi izvor]

Među najčešće saradnike Paula Erdősa se ubrajaju mađarski matematičari András Sárközy i András Hajnal te američki matematičar Ralph Faudree.