Idi na sadržaj

Pleme (biologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Primjer položaja plemena
u biološkoj klasifikaciji
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredMammalia
RedPrimates
(nesvrstani)podred Anthropoidea - Catarrhini
Uskonosni majmuni
NatporodicaHominoidea
PorodicaHominidae
RodHomo
Bernard Germain Étienne de la Ville, Comte de Lacépède
Pleme: Hominini Potpleme: Hominina
Hijerarhija formalnih (slika)[1][2] i neformalnih (tekst desno) taksonomskih kategorija koje se opisuju u naučnim publikacijama

Pleme ili tribus je taksonomski rang iznad roda, a ispod porodice i podporodice.[3][4] Ponekad je podijeljeno u potplemena (subtribuse).

U zoologiji, neki primjeri su: plemena Caprini (antilope - koze), Hominini (hominini), Bombini (bumbari), i Thunnini (tune). Standardni završetak imena ove kategorije je -ini. Pleme Hominini je, prema nekima, podijeljeno u subplemena u kojem su i Hominina, koje uključuje "ljude". Standardni završeak za subtribus je -ina.

U botanici, primjeri uključuju plemena Acalypheae i Hyacintheae. Standardni završetak za ime botaničkog plemena je -eae. Pleme Hyacintheae je podijeljen u subtribuse, uključujući i Massoniinae. Standardni završetak za ime botaničkog subplemena je -inae.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Međunarodni kodeks nomenklature algi, gljiva i biljaka
  2. ^ Međunarodni kodeks zoološke nomenklature
  3. ^ http://ibot.sav.sk/icbn/main.htm. International Code of Botanical Nomenclature Online, Vienna Code, articles 2 and 3, 2008.
  4. ^ International Commission on Zoological Nomenclature (1999): International Code of Zoological Nomenclature, Fourth Edition. International Trust for Zoological Nomenclature, 29: 306.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]