Plemkinja Vukoslava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Plemkinja Vukoslava ( poslije 1357. - poslije 1394. ) je bila bosanska plemkinja porijeklom iz župe Sana.

Život[uredi | uredi izvor]

Plemkinja Vukoslava je plemkinja koja je bila kći siromašnog plemića , što znači da je bila porijeklom iz sitne porodice feudalaca .Ime njenih roditelja nije poznato .Rođena je u župi Sana, poslije 1357. godine .Vukoslava se na sceni pojavila već u 1371. godine kao dvorjanka majke bosanskog kralja Tvrtka , Jelne Eufrosine .Po Mravo Obrinju Vukoslava je već oko 1373. godine postala jedna od mnogobrojnih ljubavnica Tvrtka I Velikog .Već 1378. godine podarila mu je sina .Neki misle da je taj sin bio Stjepan Ostoja , a po nekima Tvrtko II.Po Marvu Obriniju , Vukoslava je bila majka Stjepana Ostoje , što većina i misli .Vukoslava je umrla poslije 1394. godine.