Podlasje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Položaj Podlasja unutar Državne zajednice Poljske i Litvanije

Podlasje je historijska regija u istočnom dijelu Poljske i zapadnom dijelu Bjelorusije. Nalazi se između rijeke Biebrza na sjeveru i regije Polesija na jugu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kroz ranu historiju, Podlasje je bilo naseljeno raznim plemenima različitih etničkih korijena. U 9. i 10. vijeku, ovo područje je bilo naseljeno Lehitima na jugu i Baltima na sjeveru. Između 10. i 13. vijeka, Podlasje naseljavaju Slaveni najvjerovatnije iz Volinije. Do 14. vijeka područje je bilo dio Rutenije, a kasnije je aneksirano od strane Velikog Vojvodstva Litvanije. Godine 1569, zapadni dio Podlasja je pripao Kraljevini Poljskoj. Južni dio Podlasja je bio u sastavu Velikog Vojvodstva Litvanije sve do treće podjele Poljske 1795.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Podlasje koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.