Razlika između verzija stranice "Crkva bosanska"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Poništene izmjene koje je napravio 109.60.2.32 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao Toni
Red 16: Red 16:
*[[Hijerarhija Crkve bosanske]]
*[[Hijerarhija Crkve bosanske]]
*[[Posljednji bogumili]]
*[[Posljednji bogumili]]
* [http://www.bogumili.com Međunarodni duhovni pokret suvremenih bogumila]


[[Kategorija:Crkve]]
[[Kategorija:Crkve]]

Verzija na dan 1 april 2012 u 15:06

Crkva bosanska je bila autohtona crkva u Bosni koja je postojala tokom srednjeg vijeka. To je bila jedina heretička crkva koja je uspjela da postane zemaljska (državna) crkva. Heretičkim crkvama u Makedoniji, Italiji, Francuskoj i Bosni pripisuje se dualizam.

Pripadnici Crkve bosanske su se nazvali krstjanima. Danas ta Crkva više ne postoji jer je sasvim nestala tokom Osmanske vladavine. Dubrovčani su predstavnike Crkve bosanske zvali patarenima. U literaturi se predstavnici Crkve bosanske nazivaju i bogumilima.

Babuni (Babunin) je izraz kojim su u srednjovjekovnoj Srbiji nazivani heretici i bosanski krstjani (babunska jeres; zli heretici; trikleti babuni; babunska vjera; bezbožni i paganski babuni; babunska riječ)

Vjersko učenje Crkve bosanske se danas slabo poznaje. Nije sačuvano dovoljno informacija koje bi pojasnile teologiju i obrede. Više informacije nude inkvizitorski i protivnički tabori koji su pripadnicima Crkve bosanske pripisivali različite osobine koje je teško provjeriti.

Bosna je bila smještena na granici katoličanstva i pravoslavlja. Hrvati na zapadu i Mađari na sjeveru su prihvatili katoličanstvo, dok su Srbi na istoku prihvatili pravoslavlje. Te obje zvanično priznate crkve (ortodoksne) su smatrale Crkvu bosansku heretičkom. Stranci su često optuživali Crkvu bosansku da je bila vezana za Patarensku herezu i bogumile, no mnogi historičari danas smatraju da su te teze netačne. Tokom kasnog srednjeg vijeka Crkva bosanska je egzistirala sa katoličkom crkvom.

Dio otpora Crkve bosanske je vjerovatno bio vezan sa politikom; tokom 14. vijeka katolička crkva je smjestila Bosnu pod mađarskim biskupom i moguće je da je jedan motiv za šizmu bila želja za nezavisnost od Mađarske dominacije. Nekoliko bosanskih vladara su bili krstjani, ali neki od njih su prihvatili katoličanstvo zbog političkih razloga.

Ranije se je smatralo da su krstjani masovno prešli na Islam zbog progona katoličke i pravoslavne crkve. No, danas neki historičari smatraju da je Crkva bosanska bila skoro nestala za vrijeme dolaska Osmanlija 1463. godine.

Također pogledajte