Razlika između verzija stranice "Korana"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
dodatak teksta o korani
Odbijena zadnja izmjena teksta (od strane 46.188.142.109) i vraćena revizija 2278356 od EdinBot
Red 17: Red 17:
}}
}}


Rijeka '''Korana''' izvire kod [[Plitvička jezera|Plitvičkih jezera]] (nacionalni park). Njena dužina iznosi 134,2 km, a ulijeva se u rijeku [[Kupa|Kupu]] kod [[Karlovac|Karlovca]]. Pripada [[Crno more|crnomorskom]] slivu i nije plovna. Na mnogim dijelovima Korana protiče kroz slikovite, krečnjačke kanjone visoke stotinjak i više [[metar]]a. Ovi [[kanjon]]i obrasli su bukovom šumom ili su ogoljeli. U gornjem toku nalaze se slikovite pećine.
<gallery>http://www.google.hr/imgres?sa=X&biw=1440&bih=797&tbm=isch&tbnid=VRQ9YS1Ra_sv3M%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.plitvice-info.hr%2Fpages%2Frijeka-korana.html&docid=AcXASrZ6JM1SOM&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.plitvice-info.hr%2Fimages%2Frijeka-korana%2Frijeka-korana-01.jpg&w=1200&h=800&ei=CKUmU5myJ-rnywO7mIGYAw&zoom=1&ved=0CGgQhBwwCA&iact=rc&dur=772&page=1&start=0&ndsp=22
</gallery>Rijeka '''Korana''' izvire kod [[Plitvička jezera|Plitvičkih jezera]] (nacionalni park). Njena dužina iznosi 134,2 km, a ulijeva se u rijeku [[Kupa|Kupu]] kod [[Karlovac|Karlovca]]. Pripada [[Crno more|crnomorskom]] slivu i nije plovna. Na mnogim dijelovima Korana protiče kroz slikovite, krečnjačke kanjone visoke stotinjak i više [[metar]]a. Ovi [[kanjon]]i obrasli su bukovom šumom ili su ogoljeli. U gornjem toku nalaze se slikovite pećine.


Ne zna se odakle potiče njeno ime. Po nekima "Korana" je izvedenica od riječi "Kora" (biljaka), a po nekima "Korana" tj. "Gorana", označava vodu koja teče iz gore. U [[Slunj]]u se u Koranu ulijeva [[Slunjčica]]. Ovdje su nastali slapovi Rastoke. Kod Karlovca se u Koranu ulijeva [[Mrežnica]].
Ne zna se odakle potiče njeno ime. Po nekima "Korana" je izvedenica od riječi "Kora" (biljaka), a po nekima "Korana" tj. "Gorana", označava vodu koja teče iz gore. U [[Slunj]]u se u Koranu ulijeva [[Slunjčica]]. Ovdje su nastali slapovi Rastoke. Kod Karlovca se u Koranu ulijeva [[Mrežnica]].


Malim dijelom protiče kroz [[Bosna i Hercegovina|Bosnu i Hercegovinu ]] (kroz sela [[Tržac]] i [[Tržačka Raštela]], u općini [[Cazin]]). U Tržcu je napravljeno nekoliko kupališta od kojih je najpoznatije Kod Mlina. U nju se ulijeva rijeka [[Mutnica]].
Malim dijelom protiče kroz [[Bosna i Hercegovina|Bosnu i Hercegovinu ]] (kroz sela [[Tržac]] i [[Tržačka Raštela]], u općini [[Cazin]]). U Tržcu je napravljeno kupalište. U nju se ulijeva rijeka [[Mutnica]].
{{commonscat|Korana}}
{{commonscat|Korana}}



Verzija na dan 17 mart 2014 u 10:56

Korana
DržaveHrvatska, Bosna i Hercegovina
Dužina134 km
IzvorPlitvička jezera (Hrvatska)
UšćeKupa kod Karlovca
SlivCrnomorski sliv
Prosječni protok86 m3/s
PritokeSlunjčica ( km), Mrežnica ( km), Mutnica ( km)

Rijeka Korana izvire kod Plitvičkih jezera (nacionalni park). Njena dužina iznosi 134,2 km, a ulijeva se u rijeku Kupu kod Karlovca. Pripada crnomorskom slivu i nije plovna. Na mnogim dijelovima Korana protiče kroz slikovite, krečnjačke kanjone visoke stotinjak i više metara. Ovi kanjoni obrasli su bukovom šumom ili su ogoljeli. U gornjem toku nalaze se slikovite pećine.

Ne zna se odakle potiče njeno ime. Po nekima "Korana" je izvedenica od riječi "Kora" (biljaka), a po nekima "Korana" tj. "Gorana", označava vodu koja teče iz gore. U Slunju se u Koranu ulijeva Slunjčica. Ovdje su nastali slapovi Rastoke. Kod Karlovca se u Koranu ulijeva Mrežnica.

Malim dijelom protiče kroz Bosnu i Hercegovinu (kroz sela Tržac i Tržačka Raštela, u općini Cazin). U Tržcu je napravljeno kupalište. U nju se ulijeva rijeka Mutnica.