Hipertekst: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 200 bajtova ,  prije 8 godina
nema sažetka izmjene
m (Automatsko dodavanje sekcije "Također pogledajte")
No edit summary
{{Nedostaju izvori}}
{{Prijevod}} {{Preuređivanje}}
'''Hipertekst''' je intertekstualni dokument/sustavsistem ssa povezanim tehnološkim jedinicama, što klasična [[knjiga]] ne može pružiti. On je navišiviši oblik tehnološkog razvoja prezentiranja svih grafičkih tvorbiformata na daljinedaljinu. Prije svega, to je elektronička slika teksta ugrađena u [[računar|računalo]] i može se jedino unutar njega ostvarivati, mijenjati i čitati. Hipertekst je međusustavnomeđusistemsko riješenjerješenje ssa raznih područja informacijskog procesiranja kao što su: baze podataka, pretraživanje [[informacija]] i stvaralačko kompjutorskoračunarsko procesiranje informacija.
Međutim, i tradicionalni tekst može biti djelomično nesekvencijalan u slučaju kada sadrži takve elemente, npr. fusnote, reference i sl., zato što čitalac može odrediti hoće li se zaustaviti i pročitati sadržaj na kojeg oznaka upućuje ili će nastaviti ssa čitanjem [[tekst|teksta]].
Hipertekst je modularan, čime se želi naglasiti da on u određenom smislu nikada nije dovršen, jer se uvijek može dodati novi modul. Hipertekst ne mora biti potpun kako bi bio funkcionalan, te se može objaviti u stanju za koje autor smatra da je prikladno.
 
=== Vrste ===
Postoje 2 vrste hiperteksta:
*statični statički – hipertekst koji je predodređen i unaprijed zadan te se ne mijenja tokom rada
*dinamičnidinamički – hipertekst koji se kontinuirano mijenja u interakciji s korisnikom.
 
==== Primjena ====
Najpoznatija primjena hiperteksta je globalni informacijski internetski servis [[World Wide Web]] (skraćeno WWW ili Web). Za objavljivanje hipertekstualnog sadržaja koristi se [[HTML]] (HyperText Markup Lanugage), a protokol koji se koristi zove se [[HTTP]] (HyperText Transfer Protocol).
 
== Također pogledajte ==
 
==== Reference ====
 
*[[w:en:Douglas Engelbart|Douglas Engelbart]], na en wiki
*[[w:en:Aspen Movie Map|Aspen Movie Map]], na en wiki
*[[w:en:Hypertext Editing System|Hypertext Editing System]], na en wiki
 
=== Literatura ===

Navigacija