Razlika između verzija stranice "Nebraska"

Koordinate: 40°48′35″N 96°40′31″W / 40.80972°N 96.67528°W / 40.80972; -96.67528
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
No edit summary
Red 86: Red 86:
* [[Nacionalna stepa Oglala]] i
* [[Nacionalna stepa Oglala]] i
* [[Nacionalna šuma Samuel R. McKelvie]]
* [[Nacionalna šuma Samuel R. McKelvie]]

=== Klima ===
U Nebraski su prisutne dvije osnovne klimatske zone. Istočni dio države ima [[vlažna kontinentalna klima|vlažnu kontinentalnu klimu]] (''Dfa'' po [[Köppenova klasifikacija klime|Köppenovoj klasifikaciji]]), dok zapadni dio ima hladnu stepsku klimu (''BSk'' po Köppenu). Cijela savezna država ima vrlo velika sezonska kolebanja temperature i količine padavina. Prosječne temperature su dosta ujednačene u svim područjima Nebraske, uz vruća ljeta i općenito hladne zime.

Prosječna godišnja količina padavina se smanjuje od istoka prema zapadu, od oko 800 mm u jugoistočnom uglu države do oko 350 mm u ''dršci tave'' (''Panhandle''). Vlažnost se također znatno smanjuje od istoka prema zapadu. Količina snijega je dosta ujednačena, na veći dio Nebraske godišnje padne od 60 do 90 cm [[snijeg]]a. Najviši temperaturni rekord u Nebraski drži grad [[Minden (Nebraska)|Minden]] gdje je 24. jula 1936. zabilježena temperatura od 48 °C, dok je najniža ikad zabilježena temperatura ona u Camp Clarku 12. februara 1899. kada je izmjereno −44 °C.

Nebraska se nalazi u takozvanoj ''aleji tornada''. Oluje su česte u proljeće i ljeto, a snažne oluje i [[tornado|tornada]] javljaju se tokom proljeća i ljeta, mada se ponekad mogu javiti i u jesen. Fenski vjetar ''chinook'' koji puše sa Stjenjaka povremeno izaziva umjerene efekte na porast temperature u zapadnoj Nebraskoj tokom zimskih mjeseci.<ref name="unledu" /><ref name="tcdne" />


== Reference ==
== Reference ==
{{refspisak|1|refs=
{{refspisak|1|refs=
<ref name="spotedu">{{cite web|url=http://spot.colorado.edu/~koontz/faq/etymology.htm |title=Etymology, Siouan Languages|pristupdatum=28.11.2006 |autor=Koontz, John}}</ref>
<ref name="spotedu">{{cite web|url=http://spot.colorado.edu/~koontz/faq/etymology.htm |title=Etymology, Siouan Languages|pristupdatum=28.11.2006 |autor=Koontz, John}}</ref>
<ref name="tcdne">{{cite web|url=http://www.tcdne.org/climate.htm |title=Climate – Twin Cities Development Association, Inc. – Nebraska: Scottsbluff, Gering, TerryTown, Mitchell, Bayard |izdavač=Tcdne.org |pristupdatum=24.2.2009}}</ref>
<ref name="unledu">{{cite web|url=http://www.nebraskaclimateoffice.unl.edu/weather.summary.Dec99 |title=Nebraska Climate Office; Applied Climate Science; SNR; UNL |izdavač=Nebraskaclimateoffice.unl.edu |datum=23.7.2009|pristupdatum=17.4.2010}}</ref>
}}
}}



Verzija na dan 20 oktobar 2014 u 14:50

40°48′35″N 96°40′31″W / 40.80972°N 96.67528°W / 40.80972; -96.67528
Nebraska
State of Nebraska (en)
Savezna država
Zastava
Grb
Uzrečica: Equality Before the Law
Jednakost pred zakonom
Nadimak: Cornhusker State
Zemlja berača kukuruza
Država  Sjedinjene Američke Države
Graniči sa Script error: The function "formatStatements" does not exist.
Glavni grad Script error: The function "formatStatements" does not exist.
 - Koordinate 40°48′35″N 96°40′31″W / 40.80972°N 96.67528°W / 40.80972; -96.67528
Najviša tačka
 - Položaj Panorama Point
 - Nadmorska visina 1.654 m
Najniža tačka
 - Položaj rijeka MIssouri
 - Nadmorska visina 256 m
Dužina 690 km
Širina 340 km
Površina 200.520 km2
 - Voda 0,7%
Stanovništvo 1.845.525 (2012)
Gustoća 9,25 /km2 
Osnovan 37. savezna država
Datum 1. mart 1867.
Vlada
 - Guverner Dave Heineman
Vremenska zona UTC-6/DST-5
zapadni dio: UTC-7/DST-6
Poštanski broj NE
ISO 3166-2 US-NE
Veb-sajt: www.nebraska.gov

Nebraska (NE) jeste američka savezna država koja se nalazi na srednjem zapadu SAD, i jednim dijelom, u regiji Velike nizije (Great Plains). Njen glavni grad je Lincoln, a najveći Omaha na rijeci Missouri.

Saveznu državu Nebraska sijeku mnogi historijski putevi, a tek je zlatna kalifornijska groznica dovela veliki broj nestarosjedilačkog stanovništa u ovo područje. Postala je savezna država SAD 1867. godine. U pogledu klime, postoje znatne varijacije između ljetnih i zimskih temperatura, a razorne oluje i tornada su uobičajena. Karakteristika Nebraske je prerija bez mnogo šuma, idealna za uzgoj goveda, a također je i veliki proizvođač mesa, svinja, kukuruza i soje.

Etničku, najveća grupa u Nebraski su američki Nijemci. Država također ima jednu od najvećih zajednica američkih Čeha među svim saveznim državama.

Etimologija

Nebraska je dobila ime od arhaičnih riječi iz jezika Otoe Ñí Brásge (na modernom Otoe jeziku: Ñí Bráhge) ili iz jezika Omaha indijanaca Ní Btháska, u značenju plitka voda, po rijeci Platte koja teče kroz ovu saveznu državu.[1]

Geografija

Karta Nebraske

Država graniči sa Sjevernom Dakotom na sjeveru, Iowom na istoku, Missourijem na jugoistoku nasuprot istoimene rijeke, državom Kansas na jugu, Koloradom na jugozapadu i Wyomingom na zapadu. Država ima 93 okruga. Ona zauzima centralni dio takozvanog Frontier stripa (graničnog pojasa država između nekadašnjeg Divljeg zapada i SAD). Nebraska je podijeljena u dvije vremenske zone.

Centralnoamerička vremenska zona (UTC-6) obuhvata istočni dio države, dok se zapadni dio ravna po vremenskoj zoni Stijenjaka (UTC-7). Kroz državu teku tri rijeke u smijeru zapad-istok. Rijeka Platte, koja nastaje od ušća rijeka Sjeverna Platte i Južna Platte, teče kroz centralni dio države. Rijeka Niobrara teče kroz sjeverni dio, dok rijeka Republican teče kroz južni dio Nebraske.

Nacionalni spomenik Scotts Bluff.

Nebraska je sastavljena iz dvije velike kopnene regije: Velike nizije i nizije Dissected Till. Krajnji istočni dio države je izbrazdan glečerima iz ledenog doba. Nakon što su se glečeri povukli, iza njih je ostala izbrazdana nizija Dissected Till sa brojnim blagim dolinama i uzvišenjima. Gradovi Omaha i Lincoln se nalaze u ovoj regiji. Velika nizija zauzima veći dio zapadne Nebraske. Regija Velike nizije sastoji se iz nekoliko manjih, donekle različitih geoloških regija, uključujući regije Sandhills, Pine Ridge, bazen Rainwater, Visoku niziju i planine Wildcat. Najviša tačka u Nebraskoj je Panorama Point na 1.653 m, a usprkos svog imena i visine, relativno je nisko uzvišenje u blizini granice sa Coloradom i Wyomingom.

Nekadašnji turistički moto u Nebrasci bio je tamo gdje počinje Zapad, a simbolično su navođena mjesta početka Zapada, uključujući rijeku Missouri, ugao 13. i O. ulice u gradu Lincoln (gdje je postaljena crvena cigla u obliku zvijezde), 100. zapadni meridijan ili nacionalni historijski spomenik Chimney Rock. Nebraska je trostruko "zatvorena" kontinentalna zemlja jer nema izlaz na okean, niti ijedna država koja s njom graniči, niti ijedna država koja graniči sa njenim komšijama.[2]

Upravljanje federalnim zemljištem

Područja pod upravom Agencije za nacionalne parkove (National Park Service) uključuju:

Područja koja su pod upravom Agencije za nacionalne šume (National Forest Service) su:

Klima

U Nebraski su prisutne dvije osnovne klimatske zone. Istočni dio države ima vlažnu kontinentalnu klimu (Dfa po Köppenovoj klasifikaciji), dok zapadni dio ima hladnu stepsku klimu (BSk po Köppenu). Cijela savezna država ima vrlo velika sezonska kolebanja temperature i količine padavina. Prosječne temperature su dosta ujednačene u svim područjima Nebraske, uz vruća ljeta i općenito hladne zime.

Prosječna godišnja količina padavina se smanjuje od istoka prema zapadu, od oko 800 mm u jugoistočnom uglu države do oko 350 mm u dršci tave (Panhandle). Vlažnost se također znatno smanjuje od istoka prema zapadu. Količina snijega je dosta ujednačena, na veći dio Nebraske godišnje padne od 60 do 90 cm snijega. Najviši temperaturni rekord u Nebraski drži grad Minden gdje je 24. jula 1936. zabilježena temperatura od 48 °C, dok je najniža ikad zabilježena temperatura ona u Camp Clarku 12. februara 1899. kada je izmjereno −44 °C.

Nebraska se nalazi u takozvanoj aleji tornada. Oluje su česte u proljeće i ljeto, a snažne oluje i tornada javljaju se tokom proljeća i ljeta, mada se ponekad mogu javiti i u jesen. Fenski vjetar chinook koji puše sa Stjenjaka povremeno izaziva umjerene efekte na porast temperature u zapadnoj Nebraskoj tokom zimskih mjeseci.[3][4]

Reference

  1. ^ "Etymology, Siouan Languages". Nepoznati parametar |autor= zanemaren (prijedlog zamjene: |author=) (pomoć); Nepoznati parametar |pristupdatum= zanemaren (pomoć)
  2. ^ Navedena činjenica o Nebrasci kao trostruko zatvorenoj kontinentalnoj državi ne uključuje podatak da države Minnesota, Wisconsin i Illinois imaju luke na obalama Velikih jezera, koja su spojena sa okeanom.
  3. ^ "Nebraska Climate Office; Applied Climate Science; SNR; UNL". Nepoznati parametar |izdavač= zanemaren (pomoć); Nepoznati parametar |pristupdatum= zanemaren (pomoć); Nepoznati parametar |datum= zanemaren (prijedlog zamjene: |date=) (pomoć)
  4. ^ "Climate – Twin Cities Development Association, Inc. – Nebraska: Scottsbluff, Gering, TerryTown, Mitchell, Bayard". Nepoznati parametar |pristupdatum= zanemaren (pomoć); Nepoznati parametar |izdavač= zanemaren (pomoć)


Šablon:Političke podjele Sjedinjenih Američkih Država