Tornado

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tornado

Tornado je nasilna oluja, karakteristična po obrtanju oblaka u obliku lijevka. Riječ "tornado" dolazi od španskog ili portugalskog glagola tornar, što znači "obrtati se". Tornada se formiraju u olujama širom svijeta, najčešće uz obale američkog srednjeg zapada, te na jugu. Brojeći incidente, SAD pogađaju ovakve oluje češće nego bilo koju drugu zemlju.

Postižući brzinu veću i od 500 km/h, tornada su najsnažniji vjetrovi na Zemlji. Nastaju u snažnim olujama, pružaju se od olujnog oblaka prema tlu gdje, u roku uglavnom manjem od 15 minuta, razaraju sve što im je na putu. Jačina tornada označava se po dvjema ljestvicama: Fujita ljestvici (prikladna za američke uslove) i TORRO ljestvici (prikladnija za Evropu) Nastaje spajanjem toplog i suhog vazduha iz tropskih oblasti, i hladnog i suhog vazduha sa sjevera.