HIV: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjen 1 bajt ,  prije 6 godina
Zamijenjena datoteka:HIV_Virion-en-2.png sa datotekom:HI-Virion-en-2.png (od strane CommonsDelinker razlog: File renamed:).
m (Uklanjanje Link FA/FL/GA)
(Zamijenjena datoteka:HIV_Virion-en-2.png sa datotekom:HI-Virion-en-2.png (od strane CommonsDelinker razlog: File renamed:).)
{{Nedostaju izvori}}
[[Datoteka:HIV_VirionHI-Virion-en-2.png|mini|250p|Dijagram virusa HIV]]
'''HIV''' (virus humane imunodeficijencije) je [[virus]] iz grupe retrovirusa, poznat kao izazivač bolesti zvane [[Sida]]. HIV je skraćenica od engleskog '''human immunodeficiency virus''', što bi okarakterisalo ovaj virus kao uzročnika opadanja sposobnosti imunološkog sistema organizma. HIV za najčešću metu napada ima veoma bitne dijelove imunološkog sistema - CD4+ T ćelije. Ovaj virus vodi direktno i indirektno do pada u proizvodnji CD4+ T ćelija i do njihovog krajnjeg uništenja. CD4+ T ćelije su važna karika odbrambrenog sistema i kada je proizvodnja ovih ćelija ravna nuli, imunološki sistem skoro da i ne funkcioniše. HIV također napada direktno organe kao što su [[bubreg|bubrezi]], [[srce]] i [[mozak]], što dovodi do prekida rada bubrega, kardiomipatije i encefalopatije. Mnogi problemi sa kojim se oboljeli od ovog virusa suočavaju su obične oportunističke bolesti, tipa prehlade, od kojih bi u normalnim uslovima imuni sistem mogao da odbrani.
 

Navigacija