Razlika između verzija stranice "OBN (TV-kanal)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
Red 19: Red 19:


== Emitiranje ==
== Emitiranje ==
OBN televizija svoj signal emituje na 82% teritorije [[Bosna i Hercegovina|Bosne i Hercegovine]] a prema njihovim tvrdnjama<ref name="teve"/> udio u gledanost i marketingu iznosi oko 25% na nivou Bosne i Hercegovine. Program se emitira putem zemaljske i kablovskih mreža u BiH, te [[IPTV]] platforme NET TV Plus. OBN je dostupan i pretplatnicima satelitske platformie Total TV (16°E). Od 5. februara 2013. godine kanal je dostupan nekodirano u paketu Team:Sat na satelitu Eutelsat 16A.
OBN televizija svoj signal emituje na 82% teritorije [[Bosna i Hercegovina|Bosne i Hercegovine]] a prema njihovim tvrdnjama<ref name="teve"/> udio u gledanost i marketingu iznosi oko 25% na nivou Bosne i Hercegovine. Program se emitira putem zemaljske i kablovskih mreža u BiH, te [[IPTV]] platforme NET TV Plus. OBN je dostupan i pretplatnicima satelitske platforme Total TV (16°E). Od 5. februara 2013. godine kanal je dostupan nekodirano u paketu Team:Sat na satelitu Eutelsat 16A.


Tehnički parametri na transponderu Team:Sat:
Tehnički parametri na transponderu Team:Sat:

Verzija na dan 1 novembar 2018 u 17:02

OBN Televizija
Početak emitiranja1996.
Vrsta emitiranjaTelevizija
VlasnikChellomedia
SloganOBN Svugdje.
DržavaBosna i Hercegovina
PokrivenostBosna i Hercegovina, Kablovski operatori, Satelit
SjedišteSarajevo
Veb-sajtwww.obn.ba

Televizija OBN (prvobitno skraćenica od engleskog naziva Open Broadcast Network) privatna je komercijalna televizija u Bosni i Hercegovini. Sjedište televizije nalazi se u Sarajevu.

Historija

OBN Televizija je osnovana 1996. od strane Visokog predstavnika EU kao neutralna i nezavisna televizija. Program ove televizijske stanice bio je namijenjen generalnoj publici u Bosni i Hercegovini. Do 2000. godine, OBN je bio pod direktnom upravom OHR-a i EU. OBN zatim preuzima Ivan Ćaleta, nekadašnji vlasnik Nove TV i Prve TV iz Ljubljane i time OBN postaje privatna komercijalna televizija. U augustu 2011. kompanija Chellomedia je kupila 40% udjela u televiziji OBN.[1]

Mnoga poznata imena TV-novinarstva Bosne i Hercegovine rade i radili su ranije za OBN televiziju. Među najpoznatijim izdvajaju se Mato Đaković, Jasminka Šipka i Sabahudin Vugdalić. Najpoznatiji tv voditelji/prezenteri OBN-a su Dejana Rosuljaš, Feđa Fetahagić, Aida Spahić, Maja Munda, Milica Blagojević, Adrijana Kurtišaj i drugi.

Emitiranje

OBN televizija svoj signal emituje na 82% teritorije Bosne i Hercegovine a prema njihovim tvrdnjama[1] udio u gledanost i marketingu iznosi oko 25% na nivou Bosne i Hercegovine. Program se emitira putem zemaljske i kablovskih mreža u BiH, te IPTV platforme NET TV Plus. OBN je dostupan i pretplatnicima satelitske platforme Total TV (16°E). Od 5. februara 2013. godine kanal je dostupan nekodirano u paketu Team:Sat na satelitu Eutelsat 16A.

Tehnički parametri na transponderu Team:Sat:

  • Eutelsat 16A (16°E), freq. 11,304 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 2/3, DVB-S2, FTA [2]

Na istom transponderu se emitira OBN+ sa istim prijemnim podacima od 1. maja 2015. godine.

Program

OBN Info je centralna informativna emisija OBN Televizije koja se emituje svaki dan u 18:50 h. Telering je politički talk show kojeg uređuje i vodi novinar Mato Đaković.

U svojoj programskoj shemi OBN emituje pretežno strane filmove i najpopularnije turske, hrvatske, američke i indijske serije (Elif, Predaj se srce, Oluja, Zlatni dvori, Dobra žena, Dexter, Sherlock i Watson, Neželjene)

Dječiji program OBN-a uglavnom čine sinhronizovani crtani filmovi (Farhat, Sally McKay, Avanture Hello Kity, Kravica Connie, Mađioničar)

Zabavni program čine različite forme emisije: Lonci i poklopci, Praktična žena, Stol za 4, Domaće je domaće, Dejana talk show, reality show Veliki brat

Sportski program OBN televizije podrazumjeva prenose utakmica UEFA Europske lige, Serie A, a odnedavno je OBN ekskluzivni vlasnik prava za UEFA Ligu šampiona za teritoriju Bosne i Hercegovine u predstojećoj sezoni 2016-17.

Reference

Također pogledajte

Vanjski linkovi