Razlika između izmjena na stranici "Maternji jezik"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjen 1 bajt ,  prije 2 godine
m
Vraćene izmjene korisnika 93.138.112.226 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika C3r4
m (Vraćene izmjene korisnika 93.138.112.226 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika C3r4)
oznaka: vraćanje
 
'''Maternji jezik''' ([[Latinski jezik|lat.]]: ''lingua materna'') je prvi jezik naučen u ranom djetinjstvu izvan formalne nastave. Korijeni tog prvog jezika sa svojom strukturom glasova i gramatike su tako duboki, da je njegovo govorenje automatizirano. Nakon [[pubertet]]a ni jednim drugim jezikom se ne može tako dobro vladati. Zato se smatra da se sa učenjem nekog stranog jezika treba početi još u djetinjstvu, da bi vladanje i nekim drugim jezikom bilo na nivou maternjeg. Odlučujuću ulogu u procesu učenja maternjeg jezika ima sredina u kojoj se dijete kreće. Tako će ono u istom obimu savladati preovlađujući jezik kao i predhodne generacije, ako ne postoji neka posebna jezička slabost.
 
Kod jezika manjina pravi se razlika izmedu ''maternjeg jezika'' i ''prvog jezika''. U današnje vrijeme [[globalizacija|globalizacije]] često se govori o ''dvojezičnosti'' (jednako dobro govorenje dva jezika) i ''višejezičnosti'', koja se postavlja za cilj u mnogim europskim evropskim i svjetskim kulturama.
Naučna saznanja dokazuju da se melodija maternjeg jezika ogleda u muzici pojedinog kompozitora. Isto tako još nerođena djeca u majčinom trbuhu raspoznaju majčin glas i govor. Učenje jezika do pete godine života popraćeno je tjelesnim i senzornim iskustvima, te se riječi pamte sa osobinama i asociraju na situacije u kojima su naučene.
Neki od kriterija koji određuju maternji jezik:

Navigacija