Razlika između verzija stranice "Kasarna Zapadni logor u Mostaru"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Kategorija:Kasarne dodata (uz pomoć HotCata)
m novi ključ za Kategorija:Kasarne: "Zapadni logor u Mostaru" (uz pomoć HotCata)
Red 12: Red 12:
[[Kategorija:Građevine u Mostaru]]
[[Kategorija:Građevine u Mostaru]]
[[Kategorija:Bosna i Hercegovina u Austro-Ugarskoj]]
[[Kategorija:Bosna i Hercegovina u Austro-Ugarskoj]]
[[Kategorija:Kasarne]]
[[Kategorija:Kasarne|Zapadni logor u Mostaru]]

Verzija na dan 23 april 2019 u 15:58

Kasarna Zapadni logor (njemački: Westlager) bila je austro-ugarska kasarna u Mostaru. Nalazi se na padinama Bijelog brijega, sjeverno od rječice Radobolje.

Podignuta je nakon austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine. Mostar je bio pozadinsko uporište i imao je 19 utvrđenih objekata, najviše u Bosni i Hercegovini. Bio je pojasna utvrda, jedna od četiriju koje je sagradila Austro-Ugarska u Bosni i Hercegovini. Unutrašnju odbrambenu jezgru činile su četiri kasarne nazvane po stranama svijeta.[1]

U drugoj polovini januara i februara 1945. OZNA je na mjestu Zapadnog logora prikupljala ratne zarobljenike i mostarske civile.[nedostaje referenca] Pobila ih je na mjestu oko 200 metara južnije te ih bacila na istom mjestu u nekoliko masovnih grobnica ili ih odvozila na stratišta po Istočnoj Hercegovini. Jugoslavenska vlast je to zemljište nacionalizacijom oduzela Katoličkoj crkvi i pretvorila u partizansko groblje.[2] Tokom 1960-ih na mjestu prikupljanja počela je gradnja stadiona "pod Bijelim brijegom"[1] koja je dovršena 1971. godine. Na mjestu kasarne 1977. prostore je dobio Univerzitet "Džemal Bijedić".

Danas je na mjestu kasarne Univerzitet u Mostaru (hrvatski: Sveučilište u Mostaru), Stadion pod Bijelim brijegom na kojem utakmice igra HNK Zrinjski i zapušteno Partizansko groblje.

Reference

  1. ^ a b CIDOM Manuel Martinović: Austro-ugarske utvrde u Hercegovini; Hercegovina, 1 (26) - 2015., str. 156 (pristupljeno 22. aprila 2019.)
  2. ^ Slobodna Dalmacija fra Mario Knezović: Partizanska haranga u Mostaru, 8. juni 2018. (pristupljeno 22. aprila 2019.)