Regija glavnog grada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Regija glavnog grada (Region Hovedstaden)
Regija
Zastava
Država  Danska
Glavni grad Kopenhagen
Površina 2,568,29 km2
Stanovništvo 1,822,659[1] (januar 2018.)
Vlada Vlada regije
 - Vođa Sophie Hæstorp Andersen
Vremenska zona CET (UTC+1)
 - ljeto CEST (UTC+2)
Veb-sajt: www.regionh.dk/

Regija glavnog grada (danski: Region Hovedstaden) je jedna od 5 administrativnih regija Danske. Regija je uspostavljena 1. januara 2007. godine u sklopu danske administrativne reforme. Reforma je ukinula dotadašnje tradicionalne okruge (amter) i zamijenila ih sa pet novih administrativnih jedinica tj. regija. Istom reformom manje općine su spajane u veće pri čemu je ukupan broj smanjen sa 271 na 98 općina. Regija glavnog grada se trenutno sastoji od 29 općina.

Prostire se na površini od 2.568,29 km2 i najmanja je regija Danske sa oko 6% ukupne površine iako je sa 1.822.659 stanovnika najmnogoljudija regija što predstavlja oko 31,5% ukupnog stanovništva ove skandinavske države. Glavni i najveći grad regije je Kopenhagen, ujedno i glavni grad Danske.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Prostire se na sjeveroistočnom dijelu najvećeg danskog ostrva Zeland kao i na teritoriji još nekoliko susjednih ostrva. S obzirom da regiji pripada i ostrvo Bornholm koje se nalazi daleko na istoku, unutar Baltičkog mora, smatra se najistočnijom danskom regijom.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Stanovništvo Danske". http://www.statistikbanken.dk. Pristupljeno 12. 11. 2018. Vanjski link u parametru |work= (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]