Neontologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Postojeći takson)

Neontologija je dio biologije koji se, za razliku od paleontologije, bavi životom (ili općenito, sadašnjim) organizmima. To je istraživanje postojećih taksona (podvrsta, vrsta, rod, porodica, red, razred, divizija / koljeno, carstvo) sa članovima koji su još živi, za razliku od toga kada su svi izumirli.

Na primjer:

Takson se može klasificirati kao izumro ako postoji opći konsenzus ili porvrda da više nema živih predstavnika. Isto se tako izmrli takson se može reklasificirati kao postojeći ako dođe do otkrića novih postojećih vrsta (lazarus vrsta) ili ako se ranije poznate postojeće vrste reklasificirajuju kao članovi taksona.

Neontološka evolucijska biologija ima vremensku perspektivu između 100 i 1.000 godina. Temelj neontologije oslanja se na modele prirodne selekcije i specijacije. Neontološke metode, u poređenju s evolucijskom paleontologijom, imaju veći naglasak na eksperimentima. Diskontinuiteti su češćisu u paleontološkim nizovima, nego u nentologiji, jer paleontologija uključuje izumrle taksone. Neontologija izučava organizme koji su zapravo prisutni i dostupni za prikupljanje i istraživanje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Barnes, Robert D. (1987). Invertebrate Zoology (5th izd.). Philadelphia: Saunders College Publishing. ISBN 0-03-008914-X.