Primatologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Primatologija proučava primate, time predstavljajući prilično raznovrsnu disciplinu; primatolozi se mogu naći na odsjecima za biologiju, antropologiju, psihologiju, kao i na mnogim drugim. U bliskoj je vezi sa fizičkom antropologijom, koja je primatologija roda homo, naročito homo sapiens.

Moderna primatologija je veoma raznovrsna nauka. Ona obuhvata istraživanja koja se protežu od anatomskih poručavanja preteča primata i terenskih proučavanja primata u njihovoj prirodnoj životnoj sredini (habitatu, do eksperimenata iz životinjske psihologija i jezika čovjekolikih majmuna. Primatologija je uveliko osvijetlila osnovna ljudska ponašanja kao i prastaro porijeklo tih ponašanja.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]