Izvorni kod

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Programski kod)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Izvorni kod napisan u HTML i JavaScript jeziku. U ovoj formi ljudi mogu sa lakoćom razumjeti ono što je napisano, no računar bez kompajlera ne može razumjeti niti pokrenuti ovako napisan kod. Ovako napisan kod kompajler, doslovno, prevodi u nule i jedinice, odnosno binarni kod koji razumije računar.

Izvorni kod (engleski: source code) je bilo koji niz izjava napisanih u nekom programskom jeziku. U savremenim programskim jezicima izvorni kod je sadržan u nekoliko tekstualnih podataka. Termin se najčešće koristi u kontekstu određenog računarskog softvera.

Izvorni kod nekog računarskog programa je skup podataka koji se može pretvoriti iz ljudima razumljive forme u formu koju računar može pokretati i razumjeti, a to je mašinski kod. Izvorni kod se pretvara u pokretljivu "exe" (engleski: executable) datoteku pomoću kompajlera, čiji kod se više ne može vidjeti, jer će on biti preveden u mašinski kod.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]