Prsten (hemija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Četiri cikloalkana, od kojih svi imaju jednostavne prstenove

U hemiji, prsten je dvosmislen izraz koji se odnosi ili na jednostavan ciklus atoma i veza u molekuli ili na povezani skup atoma i veze u kojima je svaki atom i veza član ciklusa (koji se naziva i sistem prstena). Sistem prstenova koji je jednostavan ciklus naziva se monociklom ili jednostavnim prstenom, a onaj koji nije jednostavan ciklus naziva se ciklus ili policiklični sistem prstenova. Jednostavni prsten sadrži isti broj sigma veza kao i atomi, a policiklični sistem sadrži više sigma veza nego atoma.

Molekula koja sadrži jedan ili više prstenova naziva se ciklični spoj, a koja sadrži dva ili više prstenova (bilo u istom ili u različitim sistemima prstenova) naziva se policiklični spoj. Molekula koja ne sadrži prstenove naziva se aciklički ili spoj otvorenog lanca.

Homociklički i heterociklični prstenovi[uredi | uredi izvor]

Homocikl ili homociklični prsten je prsten u kojem su svi atomi istog hemijskog elementa. Heterocikl ili heterociklički prsten je prsten koji sadrži atome najmanje dva različita elementa, tj. nehomociklični prsten Karbocikl ili karbociklički prsten je homociklički prsten u kojem su svi atomi ugljikovbi.[1] Važna klasa karbocikla su aliciklični prstenovi,[2] a važna potklasa su cikloalkani.

Prstenovi i prstenski sistemi[uredi | uredi izvor]

Uobičajena upotreba izraza "prsten" i "sistem prstena" često se zamjenjuje, s odgovarajućom definicijom, ovisno o kontekstu. Tipski "prsten" označava jednostavan prsten, osim ako nije drugačije kvalificirano, kao u terminima poput "policiklični prsten", "spojeni prsten", "spiro prsten" I "indolni prsten", gdje je jasno namijenjen policiklički sistem prstenovaa. Slično tome, "sistem prstenova" obično označava policiklični sistem prstenova, osim u terminima poput "monociklični sistem prstenova" ili "sistem piridinskog prstena". Da bi se smanjila dvosmislenost, preporuke Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju (IUPAC) o organskoj nomenklaturi izbegavaju upotrebu izraza "prsten" upotrebom fraza kao što su "monociklični roditelj" i "policiklični sistem prstenova".

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Gold Book, ured. (1995). Carbocyclic compounds. str. C00818. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  2. ^ GoldBookRef, ured. (1995). Alicyclic compounds. str. A00216.