Ranunculales

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ranunculales
(Red ljutića)
Raspon fosila: Rana kreda, prije 124 (najranije 136) miliona godina – Sadašnjost
Ranunculus repens
Savremena filogenetska klasifikacija angiospermi Klasifikacija APG III (2009) ili filogenetske klasifikacije je treća verzija botaničke klasifikacije cvjetnica koju utvrđuje međunarodna Grupa za filogeniju angiospermi (2016.)
Savremena filogenetska klasifikacija angiospermi
Klasifikacija APG III (2009) ili filogenetske klasifikacije je treća verzija botaničke klasifikacije cvjetnica koju utvrđuje međunarodna Grupa za filogeniju angiospermi (2016.)
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaAngiospermae
RazredEudicotyledoneae (bazne)
PotklasaRanunculidae
RedRanunculales
Porodice

Ranunculales je jedan od redova cvjetnica iz razreda Eudikotiledone . Kao obaveznu, uključuje tipsku porodicu Ranunculaceae, porodicu ljutića, jer je njegovo botaničko ime utemeljeno na imenu roda u toj porodici. Ranunculales pripada parafiletskoj grupi poznatoj kao bazne eudikotiledone. To je najviši bazni kladus u ovoj grupi; drugim riječima, to je sestrinski takson ostalih eudikotiledona. Široko poznati članovi uključuju makove, rodove Berberis (žutike) i Ranunculus (ljutiće) .

Taksonomija[uredi | uredi izvor]

U sistemu APG III, Grupa za filogeniju angiospermi prepoznala je 2009. sedam porodica Ranunculales, šrobjavljeno]]. U prethodnom APG II sistemu ponudili su mogućnost tri porodice segregata kao što je prikazano u nastavku.[1]

Napomena: "+ ..." = opcijski odvojena porodica (koja se može odvojiti od prethodne porodice). Pod ovom definicijom, poznati članovi Ranunculales obuhvataju rodove Ranunculus, Clematis, Aquilegia i Delphinium, te porodicu Papaveraceae.

Filogenija[uredi | uredi izvor]

Kladogram srodničkih unutar reda, prema Katalogu života, je:[2]

Ranunculales 

Berberidaceae

Circaeasteraceae

Eupteleaceae

Lardizabalaceae

Menispermaceae

Papaveraceae

Ranunculaceae

Filogenija Ranunculales sa detaljima taksonomskih relacija, objavljena je 2009. godine, na osnovu molekulskofilogenetičke analize sekvenci DNK . Autori ovog rada revidirali su potporodice i plemena grupe Red.[3] ovo se reflektiralo i na narednu reviziju APG, APG IV (2016).[4]

Analiza je otkrila da se grupa Red sastoji od tri kladusa, Eupteleaceae, Papaveraceae i trećeg, za koji se smatra da su "jezgarne" Ranuculales, a koji se sastoji od preostalih pet porodica. Filogenija porodica prikazana je u kladogramu.[5]

Ranunculales

Eupteleaceae

Lardizabalaceae

Circaeasteraceae

Menispermaceae

Berberidaceae

Ranunculaceae

Papaveraceae

Pteridophylloideae

Papaveroideae

Fumarioideae

Ostatak grupe Eudikotledone

Papaveraceae sadrže Papaveroideae, Fumarioideae i Pteridophilloideae. Razlikuje se od ostalih članova grupe po sinkarpnom gineciju , plodu kapsula, rano listopadnim čašicama i prisustvu ili laticifera i obojenog soka, ili specijaliziranih ćelija s bistrim i sluzavim sokom. Ovi obrasci, zajedno sa sjemenkama sa arilima, vjerovatno su sinapomorfije Papaveraceae, ili su se vrlo rano razvili u ovoj porodici.

Morfološke sinapomorfije kladusa koji objedinjuje Menispermaceae, Berberidaceae i Ranunculaceae nisu očigledne, iako grupa ima snažnu potporu iz analize sekvenci DNK. Berberidaceae i Ranunculaceae mogu imati neke sličnosti u obliku cvijeta (Endress 1995)

Evolucija[uredi | uredi izvor]

Fosilni oblik Leefructus , opisan 2011. godine, prepoznat je kao član Red grupe.[6] Leefructus mirus imao je u potpunosti razvijene listove; stabljika i cvijet su po svojoj strukturi vrlo slični onima kod modernih ljutića. Fosil je star 125 miliona godina i ne samo da dokazuje da je Ranunculales drevna skupina eudikotiledona, već i da je cijeli kladus angiosperme možda stariji nego što se očekivalo. Struktura biljke i njena starost mogu dovesti do novog pristupa u oblasti koja proučava evoluciju cvjetnica. Činjenica da Leefructus pokazuje dobro razvijenu strukturu sličnu modernim ranunkulidima ukazuje na to da se ova grupaa eudikotiledona možda razvila i prije dobi tog fosila.

Historija[uredi | uredi izvor]

Historijski gledano, termin Ranales bio je korišten za uključivanje vrsta Ranunculaceae i srodnih porodica, kako su to opisali Bentham i Hooker. To je 1964. Melchior zamijenio u Ranunculales.

Cronquistov sistem (1981) također prepoznaje grupu Red, ali je smješta u podrazred Magnoliidae, u razredu Magnoliopsida [= dikotiledone]. Upotrebljen je ukljhučujući:

U Cronquistovom sistemu, Papaveraceae i Fumariaceae (uključujući biljke iz opcijske porodice Pteridophyllaceae) tretirane su kao zasebna Red grupa "Papaverales", smještena u isti podrazred Magnoliidae. Za Cronquistov obuhvat Ranunculales sada je poznato da je polifiletski. Sabiaceae se nalaze u kladusu baznih eudikotiledona, odvojene od reda Ranunculales. Coriariaceae se sada nalazi u Red grupi Cucurbitales.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ APG 2009.
  2. ^ Roskov Y., Kunze T., Orrell T., Abucay L., Paglinawan L., Culham A., Bailly N., Kirk P., Bourgoin T., Baillargeon G., Decock W., De Wever A., Didžiulis V. (ed) (2014). "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist". Species 2000: Reading, UK. Pristupljeno 26. 5. 2014.CS1 održavanje: više imena: authors list (link) CS1 održavanje: dodatni tekst: authors list (link)
  3. ^ Wang et al 2009.
  4. ^ APG 2016.
  5. ^ Árbol en APW
  6. ^ Fossil is best look yet at an ancestor of buttercups

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]