Rapidash

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rapidash
Opći podaci
Japansko imeギャロップ Gyaroppu
Redni broj78
Generacijaprva
VrstaVatreni
Stepen1.
Razvio se izPonyte
Razvija se u-
Razvojsticanjem iskustva
Visina1,7 m
Težina95,0 kg
SposobnostBježanje (Run Away)/Bljesak vatre (Flash Fire)

Ime Rapidash kombinacija je engleskih riječi "rapid" = ubrzan, i "dash" = nalet. Obje riječi odnose se na njegovu veličanstvenu brzinu. Njegovo ime sadrži i englesku riječ "ash" = pepeo, koja se odnosi na njegov vatreni tip Pokemona.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Rapidash uvelike podsjeća na stvarnog konja, uprkos rogu nasred čela, koji upućuje na vezu s jednorozima. Rapidashova glava, leđa i zglobovi gore narandžasto-crvenim plamenovima, koji vijore i izlaze iz njegova tijela, dajući dojam grive i repa.

U svijetu Pokemona, Rapidasha se najčešće može vidjeti u poljima i ravnicama, često kao člana krda. U svom prirodnom staništu, Rapidash kaska uokolo malenom brzinom. Doduše, takmičarski duh duboko je ukorijenjen u Rapidashovo držanje, posebno ako je ono vezano za brzinu. Ako Rapidash ugleda nešto što se trenutno kreće brže od njega, poput vozila, shvatit će to kao poziv na takmičenje i pokušat će ga preteći. U takvom stanju, Rapidashova griva i rep gore punom snagom, dok on trči brzinom od 150 km/h. Rapidash ovakvu brzinu postiže u samo deset koraka te u punom galopu, njegova kopita jedva i dodiruju tlo. Rapidashova su kopita tvrđa od dijamanta, kao što je to slučaj sa njegovim prethodnim oblikom, Ponytom.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Rapidasha igrač može razviti iz Ponyte na 40. razini, no može ga pronaći i u divljini. U Pokémon Gold, Silver i Crystal igrama, Rapidash se nalazi na Planini Silver i na Stazi 28. U Pokémon FireRed i LeafGreen igrama, može ga se pronaći izvan Planine žara i na Zapaljenoj stazi. U Pokémon XD: Gale of Darkness, može ga se uhvatiti na ostrvu Citadark.

Njegovi su Attack i Speed statusi veoma visoki. Nažalost, Rapidash je Vatreni Pokemon i većinom uči samo Vatrene napade, ograničavajući korištenje njegove najjače sposobnosti. Osim Hikozaruova evolucijskog lanca, Ponyta i Rapidash jedini su Vatreni Pokémoni u Pokedexu Sinnoh regije. Doduše, Ponytini i Rapidashovi statusi bivaju značajno poboljšani u Diamond i Pearl igrama, zbog fizičke i specijalne podjele napada.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U epizodi 33 ("The Flame Pokemon-athon"), Ponyta na kojoj je Ash jahao dok je prisustvovao utrci razvila se u Rapidasha, pobijedivši u utrci za nekoliko centimetara trčeći 100 km/h. U ovoj je epizodi dokazano da i Rapidash odabire hoće li opeći osobu, koja ga jaše, svojom grivom. U epizodi 65 ("Holiday Hi-Jynx"), Djed Mraz koristi Rapidasha umjesto sobova kako bi pokrenuo svoje saonice (sa dolaskom novih Pokemona, ovu je ulogu preuzeo Stantler koji više nalikuje sobovima). Rapidash se pojavio i u filmu Mewtwo Strikes Back i Mewtwo Returns. U prvom filmu, jedan od tri trenera koji uspijevaju doći do ostrva na kojem se nalazi Mewtwo ima Rapidasha. Nakon dolaska, Rapidash biva kloniran, a isti klon pojavio se kasnije u filmu Mewtwo Returns.