Rashied Ali

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rashied Ali
Rashied Ali.jpg
Rođenje (1935-07-01) 1. juli 1935 (84 god.)
Philadelphia, Pennsylvania

Rashied Ali je američki free jazz i avantgarde jazz bubnjar. Kao muzičar, najpoznatiji je iz vremena dok je svirao sa Johnom Coltraineom.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen 1. jula 1935. godine u Philadelphiji, Pennsylvania, SAD, kao Robert Petterson

Na albumu Ascension, trebao je svirati pored Elvin Jones, kojeg ipak potpuno mijenja i po prvi put slobodno svira uz "Coltrane-Quartet".

Poslije smrti John Coltrane, dalje nastupa sa Alice Coltrane. Nastupao je poslije i sa Pharoah Sanders, Allan Shorter, James Blood Ulmer, Ellen Christi, William Parker i Aki Takase.

Sa japanskim muzičarom Keiji Hainoom i Bill Laswellom sačinjavao je grupu Purple Trap, koja pod izdavačkom kućom Johna Zorna "Tzadik-Label", izdaje dupli album, Decided, Already the Motionless of Tranquility i Tangling the Prayer Called..

Odabrana diskografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]