Rashied Ali

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rashied Ali
Example alt text
Rođenje

1. juli 1935.

Philadelphia, Pennsylvania

Rashied Ali je američki free jazz i avantgarde jazz bubnjar. Kao muzičar, najpoznatiji je iz vremena dok je svirao sa Johnom Coltraineom.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen 1. jula 1935. godine u Philadelphiji, Pennsylvania, SAD, kao Robert Petterson

Na albumu Ascension, trebao je svirati pored Elvin Jones, kojeg ipak potpuno mijenja i po prvi put slobodno svira uz "Coltrane-Quartet".

Poslije smrti John Coltrane, dalje nastupa sa Alice Coltrane. Nastupao je poslije i sa Pharoah Sanders, Allan Shorter, James Blood Ulmer, Ellen Christi, William Parker i Aki Takase.

Sa japanskim muzičarom Keiji Hainoom i Bill Laswellom sačinjavao je grupu Purple Trap, koja pod izdavačkom kućom Johna Zorna "Tzadik-Label", izdaje dupli album, Decided, Already the Motionless of Tranquility i Tangling the Prayer Called..

Odabrana diskografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]