Razgovor:Hrvati

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

* Ne razumijem napomenu o autorskim pravima ? Propadanje enciklopedije Jugoslavije nam ne daje za pravo da prenosimo clanke kako zelimo, jer oni jesu zasticeni autorskim pravima. Mozda ne postoji niko ko bi sudski mogao traziti zastitu tih prava, ali to ne znaci da jedan projekat poput wikpedije treba svjesno krsiti postojece zakone. Odlucno se suprotstavljam ovakvoj praksi, i pozivam one koji prenose ove clanke da ih sami uklone.

Ne, nisu zaštićeni autorskim pravima. Tu se varaš. Osim toga-a što misliš, koja bi bila Tunjina reakcija ? Ako već imaš grižnju savjesti, onda stavi oznaku da je to Tunjin tekst. Svatko bi bio počašćen da se nađe na mreži i bude pristupačan svima, umjesto da tavori u nekakvim budžacima i nitko nema pojma o tome. No, ako te to smeta-nema problema, mogu ja napisati i bolji. Samo, oduzimaš Tunji auditorij. Tekst je iz 2. sveska EJ, Bje-Crn, 1982. Dakle- ili stavi oznaku o autorstvu, ili briši-no, ne mislim da time činiš uslugu autoru. Mir Harven 23:18, 1 Nov 2004 (CET)
Osim toga-ne znam za GNU priče, no jači je fair use, a to je da se može slobodno citirati dio nekoga djela, a bez da se pita autora. http://fairuse.stanford.edu/ Mir Harven 12:42, 2 Nov 2004 (CET)
>>Svatko bi bio počašćen da se nađe na mreži<< U ovo sumnjam. Možda Tunjo i ne bi imao ništa protiv citiranja, ali tekst na Wikipediji implicira da bilo koji diletant na planeti koji ima internet pristup i razumije bosanski može da mijenja njegove rečenice i dodaje ili oduzima šta mu je volja. Možda Tunjo ne bi imao ništa ni protiv toga... ne znam - ali poenta je da nije na nama da nagađamo. P.S., propadanje Jugoslavije ne znači da je Tunjo propao. On je još uvijek vlasnik autorskih prava na tekst koji je napisao. E.B. 21:53, 2 Nov 2004 (CET)
1) Ne mislim da je Tunji Filipovicu bas neka velika pocast da bude objavljivan na internetu, nakon sto su njegovi radovi objavljivani u brojnim izdanjima nekoliko Akademija Nauka i Umjetnosti, i gotovo svim znacajnijim naucnim i politickim publikacijama.
Internet je kriterij. Ako netko potraži osobu XYZ i nađe ga tu, kao i informacije-to se broji. To je tako, neovisno o akademijama i sl. Ovako si "vidljiv" svijetu.Mir Harven 00:07, 3 Nov 2004 (CET)


2) Fair use se odnosi na upotrebu dijelova clanaka radi upucivanja kritike autoru, tako da bar u ovom slucaju to nije zadovoljeno.
Ne, ja sam upotrebljavao fair use u nekim pfd knjižicama i brošurama kao ilustraciju nekih teza: ne treba biti kritika, nego može bilo koji dio članka za objašnjenje i opis neke teme, uklopljene u veći tekst. Mir Harven 00:07, 3 Nov 2004 (CET)
3) Tunjo Filipovic nije vlasnik autorskih prava, jer je njegov clanak bio dio zajednickog djela, tako da je vjerovatnije da je vlasnik autorskih prava Enciklopedija Jugoslavije.
Koja više ne postoji. Niti je LZ MK (http://www.lzmk.hr ) njen automatski pravni sljednik. Mir Harven 00:07, 3 Nov 2004 (CET)


4) GNU je jedna od dozvola sa najdetaljnije propisanim pravilima upotrebe djela, 5) I dalje ne vjerujem da imamo zakonsko pravo upotrebe tudjih clanaka iz Enciklopedije Jugoslavije, ali sigurno nemamo moralno pravo da to uradimo.
Imamo moralno pravo ako citiramo tekst, čiji je, i ne dozvolimo njegovo mijenjanje kao citata. ostalo se može mijenjati, ali citat ne. Ako ne-onda se piše drugo. Mir Harven 00:07, 3 Nov 2004 (CET)
6) Ja necu uklanjati ni jedan clanak, jer ne zelim biti policajac na projektu, samo apelujem na sve koji to cine da budu svjesni svojih djela i mogucih posljedica po ovaj projekat.Pingos 23:09, 2 Nov 2004 (CET)
Dobro, možemo maknuti, da ne pilimo. Napisat ću novi (ionako mislim da je Tunjin članak dijelom zastario i ograničen). Mir Harven 00:07, 3 Nov 2004 (CET)

Papina majka Hrvatica[uredi izvor]

Postoje li dokumenti koji to pokazuju? Jesu li na mreži dostupni?

Hrvati u Sloveniji[uredi izvor]

Zdravo! Ja sam završio osnovnu i gimnaziju u Sloveniji i znam, da nema područja, gdje bi bilo hrvatsko stanovništvo znatno veće ili čak većina, već su raspršeni širom zemlje. Ko drugo u Sloveniji po trenutačnom zakonu imaju status manjine isključivo dvije manjine, i to italijanska i mađarska, ma da bi mnoga koja druga etnička pripadnost trebala imati status po broju prije njih. Tako da bi zamolio administratore, da poprave očitu grešku. Osim toga mogli bi uvrstiti i taj članak među Slavene. LP

Kriška[uredi izvor]

Može li neko objasniti šta znači "kriška Jugoslavije"?--AnToni(R) 13:39, 1 decembar 2019 (CET)