Razgovor:Republika Bosna i Hercegovina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Internet-group-chat.svg Ovo je stranica za razgovor na kojoj možete predlagati izmjene na članku.
 • Opća pitanja
 • Tehnička pitanja
 • Neutralno gledište
 • Po mojem mišljenju ovaj članak bi bio nominacija za brisanje! Imamo članak Bosna i Hercegovina i uopće se ne radi o dvije različite države. --Golden Bosnian Lily (r) 23:19, 12 juli 2014 (CEST)

  Ne radi se o drugoj državi, nego u pojašnjenju pojma, jer tzv. deytonska i RBiH zu zakonski i upravno različite, mada je RBiH nasljednica SR BiH, a ova opet prethodnica Bosne i Hercegovine! Kako wiki nije za politiziranje, nego za definisanje pojmova, zato je ovaj članak ne samo--AnToni(razgovor) 20:23, 13 juli 2014 (CEST) kod nas nego i na svim drugim projektma!
  Ako uzmemo u obzir ova dva članka Republika Bosna i Hercegovina (1992-1995) i Bosna i Hercegovina(1995-...) na isti način bismo trebali imati i članke Srpska Republika Bosne i Hercegovine (1992-1995) i Republika Srpska (1995-...). Ipak mislim da je članak Republika Bosna i Hercegovina čista politizacija. --Golden Bosnian Lily (r) 15:10, 15 juli 2014 (CEST)
  Članak treba posmatrati kao nadopunu historije BiH, jer bi u ovom članku trebalo još stajati slijedeće: političko uređenje države, koje je različito od današnjeg, sastav Skupštine, Predsjedništva i drugih političkih institucija RBiH, vanjska i unutrašnja politika, teritorijalna podjela, politička situacija nastala napuštanjem članova Skupštine i osnivanje Herceg Bosne i Republike Srpske. Zatim, zakonska regulativa, pravni sistem, koji su se u svemu razlikovali od zakona HB i RS. Moglo bi se nabrajati još u detalje, ali mislim da je ovo dovoljno za argumentaciju. Pisanje članka o RS u periodu 1992-95 nije potrebno (srpska ga wiki ima), jer politički kontinuitet se mnogo nije promijenio, a zakoni RS, kao i organizacija se umnogome nije promijenila. Bilo bi dovoljno u članku o RS dodati činjenice, koje su iz tog perioda značajne. Dakle ne radi se o politizaciji niti o postavljanju pitanja o političkog kontinuiteta BiH.--AnToni(razgovor) 12:03, 16 juli 2014 (CEST)
  Moje je mišljenje da postojanje ovog članka nadopunjuje historiju BiH i pokazuje da ni mi nismo bili male mace 90-ih. Treba biti ponosan na ovaj članak, nek se zna da nas je bilo. :) --Munja (razgovor) 23:28, 9 august 2014 (CEST)
  Ja ipak ostajem pri svom prethodnom mišljenju! :) --Golden Bosnian Lily (r) 12:20, 10 august 2014 (CEST)

  Dvije nove rubrike na en.Wiki[uredi izvor]

  Pozdrav. Na temu, napisao sam dvije nove rubrike na engleskoj wikipediji, Travel documents i Education system; link>> ovdje. za brzo prebacivanje. Molim zainteresirane da prevedu na Bosanski jezik i prebace slike koje sam takodjer uploadirao i sve skupa ubace na Republika Bosna i Hercegovina stranicu. Hvala BiHVolim (razgovor) 03:43, 5 mart 2016 (CET)