Razgovor:Safet Hadžić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Uklanjanje i mijenjanje referenciranog sadržaja[uredi izvor]

Kolega @AnToni, ne slažem se s Vašim uklanjanjem referenciranog sadržaja i izmjenom teksta na onako kako ne piše u referenci. To što činite naziva se vandalizam. --Munja (razgovor) 12:30, 2 juli 2018 (CEST)

Stranica historija.ba je stranica sa koje se ne može tvrditi da je pouzdana. Sam stil pisanja na stranici govori o neozbiljnosti i površnosti! --AnToni(R) 13:08, 2 juli 2018 (CEST)
Ne mogu se činjenice sa neprovjerene stranice, ili nečijeg bloga uzimati kao refenca za enciklopediju. Mogu ja onda za sve što napisem refencirati moj blog...Mislim da bi to trebalo svakome biti jasno. Historija.ba je blog!--AnToni(R) 13:35, 2 juli 2018 (CEST)
Imati stav ili mišljene po nekom pitanju ne znači automatski da je to pravilo kojim se treba rukovoditi. Zbog čega su neke stranice Neprovjerene stranice? Jeli zato što pišu o događajima onako kako su se ti događaji desili ili zato što se nije zaboravilo ono što se dešavalo 90-tih? Ponavljam već nekada postavljano pitanje: Da li je najbolje o ovakvim temama ne pisati?? Možda pustiti da se zaboravi? Kao mnogo puta do sada! Na nesreću po neke, istina će se održati i bez Wikipedije tako da biti na strani istine je dvostruka satisfakcija. Pozdrav. --BosnianWikiS (razgovor) 15:50, 2 juli 2018 (CEST)
Stav ili mišljenje nije za enciklopediju! Za enciklopediju se navode pouzdane reference napisane od historičara, a ne sa blogova ili iz žute štampe. Diskusija o političkim dešavanjima iz 90-ih me uopšte ne interesuje i ovdje tomu nije mjesto!--AnToni(R) 16:34, 2 juli 2018 (CEST)
Kolega, obrisali ste sadržaj koji sam referencirao člankom sa stranice "Fond memorijala" - heroji.ba. Ova stranica je zvanična stranica Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida. Izbrisali ste da je Sarajevski proces montiran, izmijenili ste "egzistenciju" u "podršku", obrisali ste poznati citat. --Munja (razgovor) 14:03, 2 juli 2018 (CEST)
Postoji li neki sudski dokument, da je Sarajevski proces montiran? Jesu li osuđenici rehabilitirani od suda?--AnToni(R) 14:20, 2 juli 2018 (CEST)
Dalje: ARBiH nije nastala iz PL, nego od TO BiH. PL je bila paramilitarna organizacije i ona je priključena ARBiH.--AnToni(R) 14:28, 2 juli 2018 (CEST)
Obrisali ste citat kolega, skrećete s teme. --Munja (razgovor) 10:28, 4 juli 2018 (CEST)
Inače, za razliku od "historija.ba" koja je blog, "srbijadanas.com" je jako pouzana stranica za reference. ;) :) --Golden Bosnian Lily (r) 21:03, 9 juli 2018 (CEST)
Cijenjeni AnToni, ovo je stranica za razgovor čija svrha je da se o članku raspravlja. Komentar o referencama također spada u temu stranice za razgovor. Ako nam na stranicama za razgovor prijeti cenzura, onda se nismo daleko odmakli od jugokomunizma.--- CH3OHCl3Radodaj H2O 07:28, 10 juli 2018 (CEST)
Ovdje se naizgled namjerno miješaju babe i žabe. Toni nije uklonio reference, nego je preoblikovao stvari koje su prenesene verbatim tako da budu neutralne (P. S: Onoga citata nema ni u jednom od izvora; ako je "poznat" ne bi li se trebao tamo pojaviti?). Stvarno mi nije shvatljivo da neko ko je toliko dugo na Wikipediji kao Munja nije dosad shvatio kako neutralno pisati članke. Nadam se da vremenom hoće, kao što je bio slučaj sa čaraparenjem, te da neće biti daljnjeg kršenja temeljnih načela projekta.
A što se tiče GBL-ovog komentara, da se ne lažemo, Cera, ton nije baš pronicljiv i konstruktivan za bilo kakvu iole ozbiljnu "raspravu", nego izgleda da je namjera bila da primarno bude zajedljiv, ali ono što je zapravo najgore jest da je promašen ceo fudbal ne shvativši razliku između inkorporiranja izvora u neutralno sročen tekst i prenošenja onoga što je tamo rečeno kao neosporenu stvarnost, odnosno da se napiše da je tačno tako i tako bilo na osnovu izvora tog kalibra. Imajući to na umu, smiješno je ovo hiperbolično upoređivanje uklanjanja komentara, osim ako ga ne shvataš presedanom za buduće uklanjanje podrugljivih komentara čija je sekundarna svrha pružanje neke smislene poruke, pa unaprijed zagovaraš "slobodu govora". Bolje je držati se suhoparnih poruka, čak i kad ti pojedine stvari idu na živce, kao što je slučaj s nekim korisnicima koji (možda namjerno, možda neznajući) porabljavaju besjede hrvatske inačice srpskohrvatskoga jezika, nego da kasnije budeš ti (ili mi kolektivno kao projekt) na lošem glasu zbog toga.
I na kraju da ponovim: to s referencama izgleda da je i ovdje problem i o tome ima ovdje ukratko. Poenta je da se ne može prepisivati "onako kako piše u referenci" od riječi do riječi, ako se takvim prenošenjem krši jedan ili više stubova Wikipedije i naravno da je važan kontekst za potvrđivanje određene izjave u tekstu. Nije potreban isti nivo provjerljivosti kad se referenciraju podaci o nekoj turneji nekog muzičara i historijskim događajima. Inače, slažem se s Tonijem da treba poprilično podići decorum iznad forumaških komentara čija prvenstvena svrha nije pružanje nečeg konstruktivnog. Time se ništa ne dobija sem zagađivanja radne atmosfere. – Srdjan m (razgovor) 10:21, 10 juli 2018 (CEST)
Ovo je SZR na kojoj se treba diskutovati o sadržaju članka Safet Hadžić, ovo što si Srdjane_m naveo jeste tačno i većinom se slažem, pravila su pravila i treba ih slijediti, ostalo napisano je za SZR "pomoć", "upute korisnicima" i slično, u čemu manjkamo. Da postoji više stranica pomoći i uputa, onda možda ne bismo morali "zajedljivo" ili ne, govoriti korisnicima (novim, starim ili uglavnom vandalima) da se ovdje ne piše na hrvatskom jeziku.--- CH3OHCl3Radodaj H2O 10:58, 10 juli 2018 (CEST)
Komentare (zajedljive) brišem bez upozorenja! I to ću i dalje raditi, pogotovo onakve šovinstičke, bespotrebne i provokantne, bez cilja da se članak poboljša. Oni koji misle da političke radikalne ciljeve mogu da poturaju na wiki, griješe, i što je još gore imaju podršku. Napravite blog, pa pišite šta vam staje u obraz, a ovoj dvojici kolega, staje i previše. Ne znam šta traže ovdje? Ovo je globalni projekt, a ne lokalni blog, gdje se svaka riječ ili pridjev koji počinje sa SRB... (SRP...) može pljuvati i blatiti (sl. sa HRV). To je najniži primitivizam i ovdje nema šta tražiti. Ponavljam, ne upuštam se u diskusije povodom trakvih komentara, kao što nisam reagovao na budalu koja me je nazvala "kaurska svinja" (was auch immer so was bedeutet!)--AnToni(R) 12:23, 10 juli 2018 (CEST)

Zamoljavam pojedine administratore da se drže pravila wikipedije. Wikipedija nije blog da se na svaku rečenicu nadoveže priča koja nema veze sa temom. Rečenica je (skoro) bila prosta navodeći činjenice gdje je isti (čak i gori) primjer u članku Nezim Halilović gdje AnToni koristi reference npr: srbijadanas.com. Naravno, ovakvih primjera imamo i na drugim člancima. Iskreno, zanima me da li je stvarno "srbijadanas.com" pouzdana za daljnje korištenje u referencama!? Dakle, ovo je bilo prosto pitanje i na njega bi se trebalo prosto odgovoriti zar ne!? Što se tiče ostalih riječi poput "zajedljivi komentari", "radikalni ciljevi", "šovinizam"... takve riječi nebi trebali upotrebljavati osobe koje bi trebale biti primjer drugima! --Golden Bosnian Lily (r) 18:59, 10 juli 2018 (CEST)