Razgovor o Wikipediji:Projekti/Projekt čišćenja članaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Brisanje vrlo kratkih članaka[uredi izvor]

Slobodno to ljudi objedinite i izbrišite, koji god naslov bio. Ne može po jedna rečenica ostati, kao da su se penzionisale ovdje.--palapabosnia (razgovor) 18:45, 24 novembar 2013 (CET)

Kod većina stvari se to vrlo lahko može uraditi. Pojedine slučajeve kao Tetka nisam predlagao zato što su to inače vrlo kratki članci. Međutim, bilo bi njih dobro označiti stub šablonima. -- Edin(r) 18:51, 24 novembar 2013 (CET)

E-brojevi i džamije[uredi izvor]

Predlažem da ti Cera središ spisak e-brojeva, ako hoćeš i ako se slažeš sa tim. Ostali prijedlozi su dobro došli. Palapa, možeš li ti onda isto to uraditi za one džamije? Toni je se zabavio sa ovim djelima/piscima, pa da malo podijelimo sva ova posla. -- Edin(r) 19:36, 24 novembar 2013 (CET)

Eto ja odradio pisce! Mogu li se sad odmoriti? --AnToni(razgovor) 19:44, 24 novembar 2013 (CET)
Naravno. :) Da vidimo da li su i ovi ostali toliko vrijedni kao ti. :)) -- Edin(r) 19:52, 24 novembar 2013 (CET)
Toni će odmoriti, a ja ću se pozabaviti e-brojevima.--C3r4 19:51, 24 novembar 2013 (CET)

Neplanski rad[uredi izvor]

Vjerovatno ste po tipu mojih izmjena u posljednjim danima mogli skontati da sam opet u gužvi. :) Zato sad neću ništa ovdje stavljati već ću raditi neplanski, kako šta naleti, dok se malo ne oslobodim. -- KWiki (razgovor) 21:49, 24 novembar 2013 (CET)

Spajanje džamija i bosanskih imena?[uredi izvor]

Traže se dobrovoljci koji su voljni da organizuju džamije, a i bosanska imena. Oboje je u skoro svim slučajevima prekratko. Što se tiče džamija mislim da bi bilo previše smjestiti sve u jedan spisak; ideja druga bi bila po kantonima ili tako nešto slično. Možda Toni ili Cera, pošto ste vi bolje upoznati sa geografijom Bosne? Ako solucija nije očigledna, onda ovdje dalje razmotriti. -- Edin(r) 14:49, 26 novembar 2013 (CET)

Ja bih to prepustio Palapi ili KWikiju, moja malenkost se zasad bori sa e-brojevima do daljnjeg ;) --C3r4 14:56, 26 novembar 2013 (CET)
Cera, KWiki, Edinwiki Postoje muftijstva, pa bi onda tako raspodijelili i koncentrisali. Međutim, ove sedmice ne mogu.--palapabosnia (razgovor) 20:56, 26 novembar 2013 (CET)
Dok se vi dogovorite, ja završio imena! :) Pogledajte Razgovor!--AnToni(razgovor) 12:28, 27 novembar 2013 (CET)
Džamije ne bi po muftijstvima, jer će biti nepregledno. Evenutualno po entitetima, kantonima sa pripadajućim općinama (kao zasebnim člancima) nego po općinama sortirao! Jer se ipak radi o spiskovima, koji nemaju posebnu vrijednost, ako o njima ne postoje članci. A kad se naprave članci o njima, onda se može napraviti kategorija po toj podjeli!--AnToni(razgovor) 12:28, 27 novembar 2013 (CET)
To Toni! Znaj da te nećemo mijenjati. :) -- Edin(r) 12:39, 27 novembar 2013 (CET)

Nisam znao ali imamo već Spisak džamija u Bosni i Hercegovini; trebalo bi samo provjeriti da li je ovaj spisak kompletan. Ja bih ovo uvezi džamija jednostavno riješio brisanjem vrlo kratkih članaka, a ostavljanjem onih koji su dobri (na primjer: Ferhat-pašina džamija). Sa ovim bi sve dileme trebale biti riješene. -- Edin(r) 13:13, 27 novembar 2013 (CET)

Kratke prebaciti u ovaj postojeći spisak, i OK.--palapabosnia (razgovor) 15:04, 27 novembar 2013 (CET)
Za nacionalne spomenike BiH mogli bi poslati email Komisiji, da nam odobri da prebacujemo tekstove sa njihove stranice. Isto mi mogli uraditi sa Društvom književnika BiH, ANUBIH, P.E.N. centrom BiH (mogu danas pitati Jergovića - danas je u Grazu, da nam on malo to pogura), pa da nam oni pošalju podatke u nekoj formi kojom bi mogli podatke botom obraditi i ubaciti ih na wiki! Naravno da imamo wiki BiH to bi sve lakše išlo :). Ali kad interesa nema :(--AnToni(razgovor) 11:56, 28 novembar 2013 (CET)
Kontaktiraj sigurno ako već imaš tu mogućnost. A uvezi Wiki BiH ćemo na sljedećem sastanku. ;) -- Edin(r) 12:51, 28 novembar 2013 (CET)

Spašavanje pojedinih članaka[uredi izvor]

Ima dosta članaka što koji bi se morali spasiti zato što su važni da ih ima, dok su drugi možda manje važni ali bi se lahko mogli proširiti sa informacijama od drugih wikipedija. Zamolio bi svakoga da prođe trenutni spisak i sebi u zadnjoj sekciji zabilježi ako želi neki članak da spasi. -- Edin(r) 11:31, 28 novembar 2013 (CET)

Sve što je u vezi sa BiH mora imati povlašteni položaj, i da imaju skoro neograničen u odnosu na članke tipa Konverzija implikacije, autora Mateja, koji je birao takve teme da su mu većina članaka siročad i kratki. On je učestvovao 2007/2008 u akciji jedan članak dnevno i ostavljao te rečenice. Napravi neku tabelu, neko glasanje, jer mi ne pada na pamet da ove "članke" poboljšavam, kao što je već spomenuti. Ovo nema smisla ostavljati: Žitkovac, autor 86.151.120.73 23 posjete za 90 dana; Rize (provincija) autor 81.213.67.104 itd. Kome ih čuvamo?--palapabosnia (razgovor) 14:07, 28 novembar 2013 (CET)
Za Žitkovac se slažem, članak je male vrijednosti (u smislu informativnosti i značaja) dok Rize bi mogao biti mega članak ako ko zna turski i prevede sa tr.wiki. Btw. @ Edinwiki, mislim da trebaš stati sa dodavanjem kratkih članaka bar neko vrijeme dok ne završimo sa ovim spiskom koji si nam postavio/zadao. Ako već hoćemo da spasimo što se spasiti da (btw. još nisam zadovoljan sa fermentacijom), dakle treba nam(mi) puno više vremena. --C3r4 14:13, 28 novembar 2013 (CET)
@Palapa: Postoje u trenutnom spisku članci koji se svakako trebaju brisati, sa razlogom da su netačni, mogu se smjestiti u neki veći članak itd. Članak Konverzija implikacije pored toga što je kratak je sasvim nejasno napisan i treba brisati (ili na novo skroz pisati članak, ali onda pod imenam Kontrapozicija). Slažem se da članci vezani za BiH trebaju imati povlašteni položaj; zato sam skoro kod svakog takvog članka označio da je za spašavanje.
@Cera: U pravu si, treba stati sa dopunjavanjem trenutnog spiska i njega prvo odraditi/očistiti. Da se nebi ovo odužilo još ne znam koliko mjeseci, poželjno je da svakome od nas koji učestvuju ovo trenutno dobije najveći prioritet. Ja vjerujem da se ovo u roku od dva do tri mjeseca sve može završiti, ukoliko svi ujedinimo snage. Lično sam sav ostali wiki-rad pauzirao i imam želju da ovo dovedem do kraja u što kraćem vremenu (naravno koliko vrijeme dozvoljava). Moje iskreno mišljenje je da ako ćemo samo "između redova" ovdje ponekad nešto odraditi, da će se lahko projekat zapustiti, zaboraviti i izgubiti svoje značenje. -- Edin(r) 14:43, 28 novembar 2013 (CET)
Kad sam već svratio da malo doradim i taj Rize (provincija), a sad odoh lijepiti kolaž papir s malcem :) Ado (razgovor) 21:11, 28 novembar 2013 (CET)
Malcu računar u ruke, napraviš mu račun na wiki, i nek' naslijedi babu (tatu) ;) --C3r4 21:13, 28 novembar 2013 (CET)
He he, još mu je rano da bulji u ekran (bar do desete godine), a i ne znam koji od nas dvojice ima više zadaće za uraditi :) (Izvinjavam se za ovaj odmak od teme na stranici za razgovor). Ado (razgovor) 21:15, 28 novembar 2013 (CET)

Povratak obrisanih[uredi izvor]

Ako bilo ko misli da može spasiti koji članak, a kao što vidim Edinwiki briše sve što misli da se treba obrisati, nije ništa nužno izgubljeno, sve se "naravno" može vratiti pa i izbrisani članak, tako da se može obratiti administratorima da vrate posljednju verziju teksta. Naravno, ovo se obraćam onima koji ne znaju za vraćanje obrisanih članaka ;) ;) --C3r4 11:04, 1 decembar 2013 (CET)

Čišćenje spiska[uredi izvor]

Obrisao sam veći dio označenih članaka. Evidencija će se voditi ovdje. Dodijelio sam isto svakome nekoliko članaka. Ako je moguće pokušajte što više članaka spasiti tokom ovog projekta. Još je ostalo članaka za koje mislim (ili drugi) da bi se trebalo spasiti. Ako hoćete da spasite neki članak onda samo prebacite dole u "svoj" spisak. Kada se trenutni članci spase/obrišu onda se može nastaviti dalje sa označavanjem. -- Edin(r) 13:06, 1 decembar 2013 (CET)

pitanje usputno: Kako će se reflektirati brisanje članaka na wikidatu? Da se automatski briše tamo ili će to bot nekad odraditi ili ono najgore - ručno?--C3r4 13:08, 1 decembar 2013 (CET)
O tome se ne treba puno brinuti; to se inače samo briše. Ako je bilo i drugih wikipedija, onda se samo uklanja bs.wiki veza. U slučaju da je sam bio članak, ostat će prazna stavka na Wikidati. U svakom slučaju dobro pitanje. Mogu na kraju projekta preći botom sve članke pa da provjerim da li je i sa te strane sve izvršeno kako treba. -- Edin(r) 13:13, 1 decembar 2013 (CET)

Grbovi[uredi izvor]

Ima li dobrovoljac koji bi htio da sredi ove grbove? Oni koji su dovoljno veliki ostaviti, ali ove male strpati u neki spisak (sa preusmjerenjem!). U spisku veće verzije koje se ostave kao zaseban članak kratko samo navesti i vezu prema članku napraviti. -- Edin(r) 14:01, 6 februar 2014 (CET)

Kraće treba jednostavno ubaciti u članke o dotičnim državama i ostaviti preusmjerenje (mislim, ako ni na drugim Wikipedijama nema puno teksta o njima, što prethodno treba provjeravati kad se već bude radilo). – KWiki (razgovor) 21:49, 20 septembar 2016 (CEST)

Poziv za ponovno aktiviranje na projektu[uredi izvor]

Pozivam sve koji su do sada bili učestvovali u ovom projektu da se opet aktiviraju i da dovedemo, nadam se, ovaj projekat ubrzo do kraja s tim da ćemo postići navdeni cilj. (KWiki, C3r4, AnToni, Golden Bosnian Lily, Nerko65, Munja, BosnianWikiS, Semso98, Srdjan m, Zagor Te Nej 2013). Uglavnom možete pogledati spisak Najkraćih 1000 članaka za eventuelne članke koji bi se mogli spasiti (u principu sve do 512 bajta). -- Edin(r) 15:06, 13 decembar 2015 (CET)

Još samo 251. članak za spasiti! :) -- Edin(r) 15:09, 23 juli 2016 (CEST)

Nestaće nam najkraćih članaka ljudi![uredi izvor]

Preostalo je još samo 106 članaka ispod 512 bajta! Da li znate da smo počeli ovaj projekt s više od 1350 članaka na ovom spisku? Ko je ZA da svi ovi kratki članci nestanu? ;) @KWiki, C3r4, AnToni, Golden Bosnian Lily, Nerko65, Munja, BosnianWikiS, Semso98, Srdjan m, Zagor Te Nej 2013. -- Edin(r) 21:19, 20 septembar 2016 (CEST)

@Edinwiki, pozdrav dalekoj Holandiji i bez brige – kratke članke uništava "KWikinator"! -- سلام - C3r4r2d2 08:50, 21 septembar 2016 (CEST)
Pa kad neće niko drugi. :-P – KWiki (razgovor) 09:00, 21 septembar 2016 (CEST)
podigni prag na 1024.--palapabosnia (razgovor) 11:27, 21 septembar 2016 (CEST)

Još samo 40! Uspjet ćemo valjda još ove godine. :) -- Edin(r) 10:13, 18 februar 2017 (CET)