Rešad Bešlagić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rešad Bešlagić
Rođenje1912.
Smrt1945 (32–33 god)
Zanimanjepjevač
Godine aktivnosti1928–1945.
Muzička karijera
Žanrovi
Instrumenti
  • pjevanje

Rešad Bešlagić (Tuzla, 1912 – Sarajevo, 1945) bosanskohercegovački je interpretator sevdalinke. Maturirao u gimnaziji 1928. godine, pravne nauke studirao i diplomirao na Univerzitetu u Beogradu i zaposlio se u Ministarstvu željeznice. Karijeru je ostvario u Beogradu gdje je neposredno pred Drugi svjetski rat studirao pravo i na Radiju Beograd snimao s orkestrom legendarnog violiniste Carevca. Jedna od njegovih najljepših izvedbi je "Pod Tuzlom se zeleni meraja".

Bešlagić je bio velika zvijezda u tadašnjoj Jugoslaviji i jedan od najznačajnijih izvođaća bosanske sevdalinke tokom 1930-ih i 1940-ih, a utjecao je i na neke od najznačajnijih pjevača sevdaha, kao što je Zaim Imamović. Pred Drugi svjetski rat, Tuzla se pominjala na radiju ili u dnevnim listovima, a najčešće po tome što je u njoj rođen i odrastao poznati radijski pjevač Rešad Bešlagić. Bio je veoma društven, pozivan u goste u svim krajevima tadašnje Jugoslavije. U toku rata prešao je u Sarajevo, gdje se uključio i aktivno radio u Narodnooslobodilačkom pokretu, kao i mnogi članovi Muslimanskog kulturnog društva Gajret. Pred kraj rata uhapšen je sa još trojicom Tuzlaka, Enverom Prcićem Šehanom tada poznatim fudbalerom i Fadilom Horozićem. Svi su ubijeni od ustaša pod komandom Maksa Luburića 1945. godine u Sarajevu, dan prije oslobođenja grada. Prema sjećanju Zaima Imamovića, cijeli grad je plakao zbog ubistva Rešada Bešlagića.


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Rešad Bešlagić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.