Rešad Bešlagić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Rešad Bešlagić (Tuzla, 1912-Sarajevo, 1945) je bosanskohercegovački interpretator sevdalinke.

Maturirao u gimnaziji 1928. godine, pravne nauke studirao i diplomirao na Univerzitetu u Beogradu i zaposlio se u Ministarstvu željeznice. Karijeru je ostvario u Beogradu gdje je neposredno pred Drugi svjetski rat studirao pravo i na Radiju Beograd snimao s orkestrom legendarnog violiniste Carevca. Jedna od njegovih najljepših izvedbi je "Pod Tuzlom se zeleni meraja".

Bešlagić je bio velika zvijezda u tadašnjoj Jugoslaviji i uticao je na neke od najznačajnijih pjevača sevdaha, kao što je Zaim Imamović. Pred Drugi svjetski rat, Tuzla se pominjala na radiju ili u dnevnim listovima najčešće po tome što je u njoj rođen i odrastao poznati radijski pjevač Rešad Bešlagić. Bio je veoma društven, pozivan u goste u svim krajevima tadašnje Jugoslavije. U toku rata prešao je u Sarajevo gdje se uljučio i aktivno radio u Narodnooslobodilačkom pokretu, kao i mnogi članovi Muslimanskog kulturnog društva Gajret. Pred kraj rata uhapšen je sa još trojicom Tuzlaka, Enverom Prcićem Šehanom tada poznatim fudbalerom i Fadilom Horozićem. Svi su ubijeni od Luburićevih ustaša 1945. godine u Sarajevu, dan prije oslobođenja grada. Prema sjećanju Zaima Imamovića cijeli grad je plakao zbog Rešada Bešlagića.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Rešad Bešlagić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.