Robert C. Frasure

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Robert C. Frasure (20. april 1942. - 19. august 1995) bio je američki diplomat i prvi američki ambasador u Estoniji nakon proglašenja nezavisnosti te države od Sovjetskog saveza.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Morgantownu, u saveznoj državi Zapadna Virginia. Njegovi roditelji bili su nastavnici. Pohađao je Univerzitet Zapadne Virginije, Londonsku školu ekonomije a doktorirao je na Univerzitetu Duke. Bio je član društva "Phi Beta Kappa". Vrlo kratko je podučavao na Univerzitetima Duke i Južnom univerzitetu, a pisao je za razne profesionalne žurnale uključujući i American Political Science Review.

Priključio se američkom Foreign Service-u 1974. Njegova zaduženja su bila poslovi u Ženevi, Bonnu, Lagosu, Londonu, Pretoriji i Addis Abebi. Od State Departmenta je dobio dva velika priznanja za svoj doprinos diplomatiji u Africi, koja je dovela do povlačenja kubanskih trupa iz Angole 1989. i nezavisnosti Namibije 1991. Tokom 1990-1991, bio je direktor za Afriku pri Nacionalnom vijeću za sigurnost.

Nakon što je Estonija proglasila nezavisnost 1991. od Sovjetskog saveza, postao je prvi američki ambasador u post-sovjetskoj eri u Estoniji 26. marta 1992. godine.

Estoniju je napustio 1994. i postao zamjenik Državnog sekretara u Birou za Evropu i Kanadu, sa posebnom odgovornošću za Bosnu i Hercegovinu.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Frasure je poginuo u automobilskoj nesreći na planini Igman u blizini Sarajeva 19. augusta 1995. tokom misije pregovaranja oko američkog prijedloga za završetak rata u Bosni i Hercegovini. S njim su još poginuli i Joseph Kruzel i pukovnik Sam Nelson Drew. Oni su putovali preko Igmana da bi ušli u opkoljeno Sarajevo, jer su svi glavni putevi do njega bili čvrsto blokirani srpskim snagama, što je prisililo diplomate da koriste mnogo opasnije puteve.

Predsjednik Clinton je 15. decembra 1995. posthumno odlikovao Frasurea Predsjedničkom medaljom za građane, za izuzetnu službu na svojoj funkciji.

Jedna ulica u Sarajevu je 2010. dobila ime po njemu. U njoj se danas nalazi Američka ambasada u BiH. Hillary Clinton je svečano otvorila novu ambasadu i objavila novo ime ulice u oktobru 2010.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Clinton otvorila novu zgradu Ambasade SAD-a u BiH - Klix.ba". Sarajevo-x.com. Pristupljeno 10. 3. 2014.