Rotvajler

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rottweiler.jpg

Rotvajler (njem. Rottweiler) rasa je domaćeg psa, molosoida, porijeklom iz Njemačke. Rotvajler je pas koji je prvenstveno uzgojen kao radni pas, kao tjerač krupne stoke i za vuču kolica. I danas se koristi kao pas čuvar, ovčar, ali i kao službeni pas od strane policije, vojske i drugih sigurnosnih agencija. Također, Rotvajler je jako popularan pas, jedan od najbrojnijih u svijetu, i može da bude divan i odan porodični pas, ali samo uz iskusnog i strpljivog vlasnika.

Historija[uredi | uredi izvor]

Rotvajler je uzgojen u malom njemačkom gradiću Rottweil u Baden-Württembergu po kojem je rasa i dobila ime. Rasa je uzgajana tokom 19. stoljeća, kao radni pas.

Izgled[uredi | uredi izvor]

Kip Rotvajlera u centru grada Rotvajl

Rotvajler je pas velike građe, sa visinom od 61–68 cm kod mužijaka, a 56–63 cm kod ženki, i sa prosječnom težinom od 40-50 kg. Rotvajler ima jako krupnu i mišićavu građu, i karakterističnu kratku njušku, kao svaki molosoid.

Dlaka[uredi | uredi izvor]

Dlaka je kratka, sjajna i ima 2 sloja. Boja je crna sa paležom. Svaka druga varijacija je protiv standarda rase.

Modifikacije[uredi | uredi izvor]

Često se kod Rotvajlera kupira rep, u prvim sedmicama života. Mada to nije obavezno jer neke države i kinološki savezi tu proceduru smatraju bespotrebnom i okrutnom.

Reference[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.