Rotvajler

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Rotvajler (njemački: Rottweiler) rasa je domaćeg psa, molosoida, porijeklom iz Njemačke. Rotvajler je pas koji je prvenstveno uzgojen kao radni pas, kao tjerač krupne stoke i za vuču kolica. I danas se koristi kao pas čuvar, ovčar, ali i kao službeni pas od strane policije, vojske i drugih sigurnosnih agencija. Također, Rotvajler je jako popularan pas, jedan od najbrojnijih u svijetu, i može da bude divan i odan porodični pas, ali samo uz iskusnog i strpljivog vlasnika.

Historija[uredi | uredi izvor]

Rotvajler je uzgojen u malom njemačkom gradiću Rottweil u Baden-Württembergu po kojem je rasa i dobila ime. Rasa je uzgajana tokom 19. stoljeća, kao radni pas.

Izgled[uredi | uredi izvor]

Kip Rotvajlera u centru grada Rotvajl

Rotvajler je pas velike građe, s visinom od 61 do 68 cm kod mužjaka, a od 56 do 63 cm kod ženki, i s prosječnom težinom od 40 do 50 kg. Rotvajler ima jako krupnu i mišićavu građu i karakterističnu kratku njušku, kao svaki molosoid. Tijelo mu je crne dlake, a šape i njuškau svijetlo smeđe boje.

Dlaka[uredi | uredi izvor]

Dlaka je kratka, sjajna i ima dva sloja. Boja je crna sa paležom. Svaka druga varijacija je protiv standarda rase.

Modifikacije[uredi | uredi izvor]

Često se kod Rotvajlera kupira rep, u prvim sedmicama života. Mada to nije obavezno jer neke države i kinološki savezi tu proceduru smatraju bespotrebnom i okrutnom.

Reference[uredi | uredi izvor]