Ruandski genocid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ruandski genocid
Nyamata Memorial Site 13.jpg
Lokacija Ruanda
Datum
7. april – 15. juli 1994.
Meta Narod Tutsi
Vrsta napada Genocid, masovna ubistva
Mrtvih 800.000 – 1.000.000
Počinilac Narod Hutu

Ruandski genocid je masovno istrjebljenje stotina hiljada Tutsija (Tucija) u Ruandi koje se desilo 1994. Ovaj čin su izvele dvije ekstremističke Hutu vojne grupacije: Interahamwe i Impuzamugambi u periodu dugom 100 dana od 6. aprila do sredine jula 1994. Broj žrtava se procjenjuje od 800,000 do 1,000,000.

U jeku Ruandskog genocida Ujedinjene Nacije i međunarodne organizacije su strogo kritikovane zbog svog nedjelovanja. Iako su vijesti prikazivale u velikom jeku ove događaje većina zemalja uključujući Belgiju, Francusku i SAD, su odbile da se umiješaju ili osude ove maskare. Kanada je bila na čelu mirovne misije UN u Ruandi pod nazivom United Nations Assistance Mission for Rwanda (UNAMIR), ali oni nisu imali ovlasti da se upliću i koriste silu u cilju sprječavanja ili zaustavljanja nasilja.

Genocid je okončan kada su vođe pobunjenika izvan Ruande u pokretu poznatom kako Ruandski patriotski front uspjele svrgnuti sa vlasti Hutu vladu i sami doći na vlast. U strahu od nastavka sličnih događaja hiljade Hutu i drugih izbjeglica su odselile u Istočni Zair, današnji Kongo. Pod direktnim uticajem ove selidbe i Ruandskog genocida počeli su i Prvi i Drugi Kongo ratovi. Glavni faktor građanskog rata u Burnudiju je također rivalstvo između Tutsija i Hutua.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]