Ruby (programski jezik)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ruby
Ruby logo.svg
Programska Paradigma programska paradigma, objektno orijentisano programiranje, imperativno programiranje, funkcionalno programiranje
Pojavio se 1995
Tvorac Yukihiro Matsumoto
Utjecali Perl, Python, Smalltalk, Ada

Ruby je dinamički, reflektivni, objektno-orijentisani programski jezik nastao sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća u Japanu. Njegov pronalazač Yukihiro “matz” Matsumoto, kombinovao je sintaksu svojih omiljenih programskih jezika kakvi su Perl, Smalltalk, Eiffel, Ada, Lisp i Python da bi napravio jedan novi pažljivo balansiran programski jezik. Međutim, kako njegov autor kaže, Ruby je svojom pojavom jako jednostavan, ali je njegova unutrašnjost kompleksna, baš kao što je to slučaj sa ljudskim tijelom.

“Želio sam smanjiti frustraciju koja se ponekad osjeća u programiranju i napor koji zbog njega nastaje. To je bio moj primarni cilj pri kreiranju jezika Ruby,...ustvari, želio sam se zabaviti programirajući.” - Yukihiro Matsumoto (Matz)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]