Ruski hrt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ruski hrt

Ruski hrt (rus. борзая - brzo; koriste se i nazivi borzoi, berzoj, borzoj, barzoj, barsoj) je rasa pasa porijeklom iz Rusije. Primarna namjena ove pasmine je lov na veliku i nisku divljač, prije svega na vukove, danas se koristi kao pas za pratnju i trke. UFCI je priznat pod rednim brojem #193.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Visina mužjaka iznosi 70 - 82 cm, visina ženki je oko 5 cm manja. Težina je od 35 do 45 kg. Dlaka je poluduga, svilenkasta i lagano valovita ili kovrdžava. Svaka boja je dozvoljena. Borzoji su ponosni i samosvjesni, nisu dosadni već pomalo distancirani, dobroćudni i uravno­teženi. Svome gospodaru su vjerno odani i dobro čuvaju kuću, ali samo ako je to potrebno. Miran je i osjećajan i skoro nikada ne laje. Lakše podnosti hladnoću nego vrućine. Zahtjeva redovno češljanje i četkanje. U trku dostiže brzinu do 50 km/h.