Rusmir Hrvić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rusmir Hrvić
Rusmir Hrvic.jpg
Rusmir Hrvić
Rođenje (1973-10-01) 1. oktobar 1973 (47 god.)[1]
Nacionalnost Bošnjak
Državljanstvo BiH
Alma mater Ekonomski fakultet u Sarajevu
Zanimanje Predsjednik uprave "AS Group"
Godine aktivnosti 1995–danas
Poslodavac AS Holding d.o.o.
Rodni grad Tešanj
Veb-sajt asgroup.ba

Rusmir Hrvić je bosanskohercegovački privrednik i trenutni predsjednik Uprave bosanskohercegovačke kompanije "AS Group" i direktor "AS Holdinga".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rusmir Hrvić rođen je 1. oktobra 1973. godine u Tešnju. Srednju školu završio je u Doboju, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Svoja prva radna iskustva stiče još kao dječak u samostalnoj trgovinskoj radnji AS u godinama prije 1992. godine. U kompaniji AS Jelah radio je od 1995. godine, a nakon diplomiranja imenovan je za zamjenika direktora preduzeca "AS".

Karijera[uredi | uredi izvor]

Hrvić je 2007. godine, kao odgovorno lice ispred kompanije AS Group, učestvovao u akviziciji firme Kent Elit, turske tvornice keksa, čime je prvi put jedna domaća kompanija akvizirala stranu firmu i brend. Naredne godine radio na poslovima restruktuiranja akviziranog preduzeća Napredak d.d., tekstilne industrije iz Tešnja.

Prehrambena industrija "Vispak" Visoko

Početkom decembra 2010. godine, Hrvić kruniše višemjesečne napore usmjerene na akviziciju Vispaka, čime AS Group postaje većinski vlasnik dionica bosanskohercegovačke prehrambene industije Vispak iz Visokog. Prepoznavši snagu Vispakovih brandova poput Zlatne džezve, Espresso kafe, Begove čorbe, Club čokolade, Hrvić upravlja procesom konsolidacije ovog posrnulog preduzeća i njegovog razvoja, dostigavši za kratko vrijeme prijeratni nivo proizvodnje. Slijede, podizanje razine kvaliteta postojećih proizvoda Vispaka, inovacije, kao i pokretanje novih brandova i proširenje asortimana proizvodnih programa što je dovelo do uduplavanja godišnjeg prihoda od momenta akvizicije, te povrata investicije u period od tri godine.

Hrvić 2012. godine učestvuje u pokretanju nove kompanije Fortitudo d.o.o. u Travniku, koja nastaje na bogatoj tradiciji tekstilnih industrija Borac iz Travnika i Napredak iz Tešnja. Počevši prakticno od nule, Fortitudo je za godinu dana zaposlio 650 radnika. Danas Fortitudo zapošljava preko 800 radnika koji šiju visokokvalitetna odijela i mantile za najveće modne brandove na svijetu. Iste godine, Vispak d.d. kupuje Gomex d.o.o., tvornicu čokolade i čokoladnih jaja iz Laktaša, čija je tehnološka linija dodana Vispakovim postrojenjima. Početkom 2013. godine, Hrvić finalizira gotovo dvogodišnje pregovore, kada AS Group akvizira kompaniju i brand Oaza d.o.o.

U februaru 2014. godine, AS Group je kupovinom grupacije Klas d.d. Sarajevo, koju je predvodio Hrvić, uspješno realizirala svoju do sada najveću akviziciju. Osim Klasa, grupaciju su činile kompanije Sprind d.d. Sarajevo i Mlin i pekara Ljubače. Akvizicijom Klasa nastao je jedan veliki poslovni sistem i stekli su se uslovi za pokretanje i razvoj prehrambene industrije u cijeloj Bosni i Hercegovini. Akvizicija Klasa je ujedno i jedan od strateških koraka AS Group u ostvarenju cilja ulaska među pet najvećih prehrambenih industrija u regiji. Krajem 2016. godine, AS Group je zapošljavala oko 3500 uposlenika.[2]

Od 1. januara 2017. godine, Hrvić je imenovan na poziciju direktora novosnovanog AS Holdinga d.o.o., kompanije koja upravlja AS Groupom.

U 2017. godini, Hrvić je bio jedan od aktera u kupovini većeg dijela kapitala bosanskohercegovačke prehrambene kompanije Agrokomerc iz Velike Kladuše,[3] te u restruktuiranju grupacije i formiranju "AS Holdinga", kao društva za upravljanje privrednim društvima, čime je uspostavljeno korporativno upravljanje Grupacijom. Iste godine akvizirana je kompanija Svjetlostkomerc Sarajevo, vodeći bosanskohercegovački maloprodajni lanac specijaliziran za prodaju knjiga, udžbenika, školskog pribora, darovne galanterije i kancelarijskog materijala.

2018. godine, Hrvić rukovodi akvizicijom kontrolnog paketa dionica kompanije Solana Tuzla, lidera na tržištu soli u jugoistočnoj Evropi.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi izvor]

Poslovni portal Indikator.ba proglasio je akviziciju sarajevskog Klasa od strane AS GROUP za najbolji poslovni potez u 2014. godini. Zbog ukupnih poslovnih postignuća, bosanskohercegovački magazin Dani proglašavaju ga za ličnost godine u 2013.

Izborom portala Posao.ba, Klas d.d. Sarajevo je odabran za jednog od najpoželjnijih poslodavaca u proizvodno-prehrambenom sektoru BiH u 2015. godini.

Rusmiru Hrviću pripala je čast da otvori sajam ZEPS 2015, kao prvi poduzetnik u 22-godišnjoj historiji najvećeg sajma privrede u BiH. Također, Rusmir Hrvić je aktuelni potpredsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, a član je Savjeta za nauku Kantona Sarajevo.

Prestižno priznanje "Sarajevo Business Bridge Awards", koje dodjeljuje Sarajevo Business Forum kompanijama i pojedincima koji su svojim radom, inovativnim idejama i zapošljavanjem mladih doprinijeli razvoju poduzetništva i investicijske klime u regiji, Hrviću je uručeno 2016. godine.

Poslovni portal Biznis.ba proglasio Rusmiru Hrviću dodijelio je priznanje "Biznismen godine 2017". Rusmir Hrvić dobitnik i prestižne nagrade "Večernjakov pečat" kao Privrednik 2018. godine u izboru čitatelja Večernjeg lista.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sretan rodendan Rusmiru Hrvicu, predsjedniku uprave "AS Group"". Magazin Plus. Pristupljeno 11. 8. 2018.
  2. ^ Mahmutovic, N. (26. 12. 2016). "Rusmir Hrvic, predsjednik Uprave AS GROUP: Pokazali da znamo, idemo dalje!". Fokus.ba. Pristupljeno 13. 8. 2018.
  3. ^ Ć., M. (28. 3. 2017). "AS Group kupio trećinu postrojenja Agrokomerca". Klix.ba. Pristupljeno 14. 8. 2018.
  4. ^ G., R. (14. 5. 2018). "VEČERNJAKOV PEČAT: Nagrada za najboljeg gospodarstvenika otisla u ruke Rusmira Hrvića". TNTprotal.ba. Pristupljeno 14. 8. 2018.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]