Rust (videoigra)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rust
Razvijač(i)
Izdavač(i)Facepunch Studios
Platforma
Datum(i) objave
  • macOS, Windows
  • 8 February 2018
  • PlayStation 4, Xbox One
  • 21 May 2021
ŽanrSurvival
Režim(i)Multiplayer

Rust je survival video igra za više igrača koju je razvio Facepunch Studios. Prvi put je objavljena u ranoj fazi pristupa u decembru 2013. godine, a potpuno izdana u februaru 2018. Rust je dostupan za Windows i macOS. Verzije za konzole PlayStation 4 i Xbox One, razvijene u saradnji sa Double Eleven, objavljene su u maju 2021. godine. Rust je prvobitno kreiran kao klon DayZ-a, popularnog moda za ARMA 2, sa elementima izrade sličnim onima u Minecraftu."

Cilj Rusta je preživjeti u divljini koristeći prikupljene ili ukradene materijale. Igrači moraju uspješno upravljati glađu, žeđu i zdravljem ili riskirati smrt. Unatoč prisutnosti neprijateljski nastrojenih životinja poput medvjeda i vukova, primarna prijetnja igračima su drugi igrači, jer je igra isključivo multiplayer. Borba se ostvaruje vatrenim oružjem i raznim oružjem, kao što su lukovi. Osim toga, vozila kojima upravljaju NPC likovi povremeno će lutati, napadajući naoružane igrače. Rust ima mogućnost izrade, iako je u početku ograničena na otkrivanje određenih predmeta u otvorenom svijetu igre. Da bi ostali zaštićeni, igrači moraju izgraditi baze ili se pridružiti klanovima kako bi poboljšali svoje šanse za opstanak. Raiding je glavni aspekt Rusta. Rust podržava modificirane servere koji mogu dodati dodatni sadržaj.

Rust je prvi put objavljen u decembru 2013. godine za Steam program ranog pristupa. Tokom ovog razvojnog perioda, gameplay je značajno evoluirao. Opasne divlje životinje su zamijenile zombije kao primarnu prijetnju okolišu, a objavljene su i nekoliko temeljnih revizija sistema izrade, zajedno s općim poboljšanjima i dodacima karakteristika. Dok je bio u ranom pristupu, Rust je prenesen na Unity 5 game engine, što je rezultiralo značajnim grafičkim promjenama. Igra je također uvela nepromjenjivu, unaprijed određenu boju kože i biološki spol povezan s detaljima Steam naloga igrača. Unatoč potpunoj objavi, igra i dalje redovito prima ažuriranja.

Igranje[uredi | uredi izvor]

Kao video igra isključivo za više igrača,[1] Rust postavlja igrače jedne protiv drugih u nemilosrdnom, otvorenom svijetu s jedinim ciljem - opstati. Životinje, uključujući vukove i medvjede, predstavljaju stalnu prijetnju, ali prava opasnost proizlazi iz sukoba s drugim igračima. Većina mapa se generira proceduralno, s izuzetkom nekoliko unaprijed definiranih mapa.[2] Na početku igre, igrač raspolaže samo kamenom i bakljom. Kamen može poslužiti za sječenje drveća, lomljenje kamenja i služiti kao oružje. Hrana i platno se prikupljaju ubijanjem životinja, rudarenjem se dobivaju kamen, metalna ruda i ruda sumpora, dok sječa drveća pruža drvo. Za preživljavanje, igrač mora skupljati resurse i koristiti ih za izradu alata, oružja i opreme.[3] Da bi stvarao predmete, igrač mora posjedovati dovoljnu količinu svih potrebnih materijala, pri čemu napredni predmeti često zahtijevaju rijetke komponente rasute po mapi. Postoje ograničenja glede količine predmeta koji se mogu izraditi, a pristup nacrtima omogućuje stvaranje naprednih objekata.

Igrač mora održavati dovoljno hrane da bi izbjegao smrt od gladi. Tijekom igre, postoje i drugi izazovi koje igrač mora savladati, uključujući utapanje, hipotermiju i napade divljih životinja, prije svega medvjeda i vukova.[4] Određena područja na mapi su radioaktivna, s četiri razine zračenja: niske, srednje i visoke. Da biste ušli u ove prostore, morate nositi odgovarajući oklop ili odjeću; inače, može doći do smrti.[5] Nakon smrti, igrač ima opciju ponovnog pojavljivanja na slučajnoj lokaciji ili kod vreće za spavanje ili kreveta postavljenih prije smrti. Respawning resetira inventar igrača na osnovni kamen i baklju. Rust se ponekad igra u "klanovima". Klubovi obično stvaraju smještaj za svoje članove, dijele predmete i zalihe međusobno, te sudjeluju u organiziranim racijama i pljačkama.[6][7] Borba između igrača (PvP) odvija se korištenjem lukova, melee oružja i pušaka koje se mogu izraditi.[8] Meci i drugi projektili putuju balističkom putanjom umjesto da budu pogođeni.[9] Različite vrste metaka za svaki pištolj,[10] uključujući brze i eksplozivne, omogućuju raznovrsne strategije.[11] Praćenje pogodaka izračunava štetu; hici u glavu su štetniji od hica u druge dijelove tijela.[12][13] Upotreba dodataka za oružje, kao što su holografski nišani, pruža prednost u odnosu na protivnike.

U Rustu, igrači imaju mogućnost upravljanja vozilima. Čamci se koriste za prelazak velikih udaljenosti preko vode i dostizanje dragocjenih plijena. Neka zračna vozila, poput balona na vrući zrak, također se mogu koristiti za brzo istraživanje mape. Ta vozila se pojavljuju nasumično i mogu se koristiti kada su napunjena. Vozila koja igrači kontroliraju, za razliku od ofanzivnih AI entiteta, mogu biti uništena raketama zemlja-vazduh koje igrači postavljaju izvan svojih baza.[14] Slično tome, igrač može prevoziti sebe i druge koristeći modularna vozila koja se nalaze tijekom istraživanja. Šasije vozila se nalaze uz rubove cesta i moraju biti dovoljno popravljene i opremljene motorom prije upotrebe.[15]

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Rustov razvoj započeo je kao klon DayZ-a,[16] popularnog moda za preživljavanje za ARMA 2, koji sadrži elemente izvedene iz Minecrafta .[17] Garry Newman, izvršni direktor Facepunch Studios, rekao je " Rust je počeo kao DayZ klon. Ali onda smo odlučili da nam je muka od borbe protiv zombija. I da ne možemo da se takmičimo sa ostrvom Arma u smislu znamenitosti i gradova." Shodno tome, Newman je opisao igru kao više na liniji unosa u STALKER seriji. Facepunch je pustio igru u Steam program ranog pristupa 11. decembra 2013.[18] Nakon alfa lansiranja, Facepunch je aktivno objavio ažuriranja za Rust dodajući mehaniku poput životinja, lova, oklopa i oružja. U februaru 2014. programeri su uklonili zombije, privremenog neprijatelja, iz Rusta, zamijenivši ih crvenim medvjedima i vukovima mutantima.[19] Programeri su na početku odlučili da ne pokušavaju da napune svijet zanimljivim lokacijama za istraživanje, već da im pruže mogućnost da ih kreiraju. Newman je to opisao kao "mi im dajemo alate, oni čine svijet". Jedan od ciljeva programera bio je stvoriti svijet koji ne podstiče bilo kakvu posebnu vrstu ponašanja igrača. Razmišljali su o implementaciji sistema poput DayZ ‍ '​ a gdje oni koji ubijaju druge igrače dobijaju jedinstvenu odjeću koja ih identifikuje kao 'bandite', ili možda sistem ocjenjivanja ili kodiranih bojama. Međutim, programeri su na kraju odbacili ove ideje, vjerujući da bi one umanjile slobodu igrača. Umjesto toga, na svoje iznenađenje otkrili su da implementacija glasovnog razgovora ima primjetan učinak na ponašanje igrača. Sa sposobnošću komunikacije, mnogi igrači više ne bi ubijali jedni druge na vidiku iz straha.

Krajem 2014. programeri su objavili eksperimentalni način Rust- a i prenijeli ga na tada neobjavljeni game engine, Unity 5, poboljšavajući grafiku i zauzvrat, poboljšavajući mehaniku shadera i realizam teksture,[20] kao i omogućavajući veće proceduralno generisani svetovi. Eksperimentalni način rada sadržavao je novi sistem protiv varanja pod nazivom CheatPunch, koji je banovao hiljade igrača u roku od nekoliko dana.[21] U oktobru 2014. eksperimentalni način rada postao je zadana opcija pokretanja.[22] Ubrzo nakon toga, u decembru, EasyAntiCheat, sistem protiv varanja treće strane, zamijenio je CheatPunch.[23] Početkom 2015. godine, Rust je dodao funkciju koja je odlučivala o boji kože svakog igrača na osnovu njihovog Steam ID-a.

U originalnoj igrici, heads-up displej je sadržavao statistiku kao što su zdravlje, glad i nivo radijacije . Oni su kasnije modificirani i dodane su skrivene statistike kao što je hipotermija . Spomenici su prošli kroz fazu u kojoj su programeri uklonili opasnost od radijacije zbog smetnji koje je izazivalo.[24][25] Ženski modeli, dodani u igru ubrzo nakon toga, u početku su bili dostupni samo administratorima servera za testiranje. Nakon uvođenja, slično boji kože, igračima je automatski dodijeljen biološki spol koji je trajno povezan sa njihovim Steam nalogom.[26] Kasnije u 2015. igri su dodane virtuelne prodavnice koje prodaju oružje, odeću i druge predmete. Kada je Valve predstavio svoju Item Store, Rust je bila prva igra na Steamu koja je koristila tu funkciju.[27] Steam Community Market je također imao dozvolu za prodaju sličnih artikala.[28]

Programeri su uklonili nacrte, jedan od osnovnih koncepta igranja Rusta, u julu 2016. Zamijenili su ih sustavom iskustva gdje su igrači mogli napredovati nakon završetka zadataka, kao što je skupljanje drva.[29] U septembru je Maurino Berry, vodeći programer, spomenuo u objavi na Redditu da sistem iskustva nije trajan, a Berry je objasnio da je XP sistem bio pohvaljen prije objavljivanja, ali je potom dobio mnogo kritika. Početkom novembra 2016. komponente su zamenile sistem iskustva. Prvobitno, igrači su imali početnu listu predmeta koje su mogli izraditi. Ovo je promijenjeno u potpunu listu sa potrebnim komponentama od samog početka. Na kraju su nacrti ponovo uvedeni.[30] Radijacija, uklonjena 2015. godine, ponovo je uvedena u novembru 2016. nakon što je "reprogramirana iz temelja". Umjesto da svaka lokacija ima isti nivo zračenja, programeri su dodali različite nivoe u rasponu od niskog, do srednjeg i visokog.

Nakon puštanja na slobodu[uredi | uredi izvor]

Od službenog izlaska Rusta 2018. godine, Facepunch Studios su nastavili podržavati igru redovnim ažuriranjima.[31] Ti ažuriranja uključuju dodavanje novog oružja, vozila, naseljenih NPC lokacija, istraživanih područja te grafičkih poboljšanja.[32] Također su objavljivani i opcionalni plaćeni sadržaji za preuzimanje.[33] Prvi od njih, "Instruments Pack", objavljen je u prosincu 2019., donoseći nove instrumente, dok je drugi, "Sunburn Pack", objavljen u srpnju 2020., dodao opremu za bazene.[34] U veljači 2021., Rust je uveo "softcore" način igranja kako bi prilagodio težinu igre.[35] Ovaj mod je uveden nakon što je igra postala izuzetno popularna zahvaljujući streamerima video igara koji su je prikazivali širokoj publici. Softcore mod smanjuje gubitke igrača i resursa, uključujući ograničavanje veličine klanova. Treći DLC, nazvan "Voice Props Pack", postao je dostupan u srpnju 2021., uključujući uređaje povezane sa zvukom kao što su boomboxovi i kasetofoni.[36]

Prijem[uredi | uredi izvor]

U ranom pristupu[uredi | uredi izvor]

Rust je dobio mješovite kritike nakon svog alfa izdanja, pri čemu su mnoge naglasile nedovršenost i nedostatak sjaja.[37][38] Andy Chalk iz PC Gamera je istaknuo da je Rust izvrsno iskorištavao ranu pristupnu fazu, i iako je "daleko od završenog", bio je spreman za igranje. Shaun McInnis s GameSpota je opisao verziju iz rane 2014. kao "grubu po rubovima" i "punu bugova", ali je priznao da je bila zabavna i imala potencijal. Matthew Cox s Rock, Paper, Shotgun primijetio je da je pametno bilo da su programeri prešli na Unity engine krajem 2014. zbog nestabilnosti igre. U njegovoj recenziji, istaknuo je brojne nedostatke u verziji iz kasne 2014., uključujući životinje koje nisu reagirale, probleme s frekvencijom kadrova i nestabilne servere. Mitch Dyer s IGN-ja nije bio oduševljen borbom, nazivajući Rust "polu-pokvarenom" igrom koju nije mogao preporučiti.[39] Unatoč tome, pohvalio je iskustvo kao "potpuno nezaboravno" i često nepredvidivo.

Druge igre poput Just Survive i Ark: Survival Evolved često se uspoređuju s Rustom zbog zajedničkih aspekata preživljavanja u otvorenom svijetu, kao i sličnih mehanika izrade. Isto tako, često se povlače paralele s DayZ-om zbog utjecaja koji je taj naslov imao na igrivost Rusta.[40] Posebno, Luke Plunkett s Kotakua primijetio je sličnosti, opisujući osjećaj kao da je netko namjeravao stvoriti igru u kojoj bi se DayZ i Minecraft mogli igrati istovremeno.[41]

Nemogućnost odabira i dizajniranja lika igrača u Rustu bila je pohvaljena i kritizirana. YouTube kanal Extra Credits pohvalio je Rust zbog promicanja raznolikosti nasumičnim odabirom rase igrača u igri. Povezivanje rase s njihovim Steam ID-om natjeralo je igrače da dožive igru na način koji možda ne bi inače, potencijalno promovirajući empatiju prema nekoj drugoj etničkoj pripadnosti.[42] David Craddock iz Shacknewsa kritizirao je nedostatak komunikacije između Facepunch-a i zajednice prilikom dodavanja ženskih modela.[43] Kao odgovor na tu kritiku, Garry Newman je izrazio zabrinutost oko dodavanja rasne karakteristike, strahujući da bi to moglo dovesti do stvaranja "zamračenog" originalnog modela lika. Naglasio je da je odabrana etnička pripadnost trajna - "kao i u stvarnom životu, ti si ono što jesi."[44] Newman je u članku u The Guardianu raspravljao o razlozima zašto nije omogućeno biranje spola i rase lika, rekavši da je Rust usredotočen na opstanak, a ne na karakterizaciju i identitet. "Željeli smo da izgled igrača bude dosljedan tijekom vremena. Trebali bi biti prepoznatljivi dosljedno i dugoročno."[45] Nakon dodavanja ženskih modela, prodaja igre navodno je porasla za 74%.[46][47]

Puno izdanje[uredi | uredi izvor]

 

Prijem
Zbirna ocjena
SakupioRezultat
MetacriticPC: 69/100[48]
PS4: 66/100[49]
XONE: 64/100[50]
Recenzije
ObjavioRezultat
Destructoid8/10[51]
Game Informer6.5/10[52]
GameSpot3/10[53]
IGN7/10[55]
PC Gamer (US)80/100[56]

Nakon što je u potpunosti objavljen, Rust je dobio "pomiješane ili prosječne" recenzije na web stranici Metacritic agregatora . Kritičari su pohvalili PvP borbu, poteškoće i aspekte preživljavanja, dok su grinding i iskustvo novih igrača bili pod određenim kritikama.

Mnogi kritičari su smatrali da, iako je početak iznova bio frustrirajući, borba je bila nagrađivana. Na primjer, Luke Winkie iz PC Gamer-a rezimirao je igru rekavši: "Probudi se gol, bježi za život, čini užasne stvari jedni drugima. Nema veće priče, mitova, ili uvjeta za pobjedu." On je početničko iskustvo opisao kao "prilično bodljikavo", ali je nastavio da hvali borbu, šaleći se da je "povezivanje [a] sekire sa glavom idiota sjajno". Gloria Manderfeld, spisateljica njemačkog magazina GameStar, ponovila je ova mišljenja, dodajući da je bilo malo završnice osim PvP-a. Međutim, smatrala je da je sam PvP efikasan. Ray Porreca iz Destructoida opisao je borbu kao "meso" igre. Međutim, napisao je da će iskustvo varirati u zavisnosti od njihove želje za borbom. "Ako možete pogledati mimo ‍ '​ koja ima tendenciju da bude toksična, Rustove prostrane ravnice i srušeni orijentiri odlična su pozadina za pripovijedanje koje pokreću igrači i dramatične, dramatične trenutke." U negativnoj recenziji GameSpot ‍ '​ ov Alessandro Barbosa rekao je da se cijelo iskustvo čini neispunjavajućim. Opisao je da igricu nedostaju određene kreativne karakteristike, poput mogućnosti lakog redizajniranja baza.

Prezir prema iskustvu novog igrača primećen je u sprezi sa neophodnošću brušenja, i koliko se to ponavljalo. IGN ‍ '​ ova recenzija opisala je igru kao očekivanje da igrač provede sve svoje vrijeme igranja na njoj, strahujući da će ako to ne učini rezultirati prepadom i da će morati početi iznova. Javy Gwaltney ‍ '​ Game Informera ponovio je ovo, objašnjavajući da je bilo demotivišuće kada su umrli isključivo zato što su došli u kontakt s nekim iskusnijim. Slažući se s Manderfeldovim opisom, u ažuriranoj recenziji Cox je rekao da mu je strpljenje nestalo nakon nekog vremena. Rekao je da je održavanje barova za zdravlje nekada bilo prijatno, ali je odustao od mogućnosti u 2018.

Prodaja i broj igrača[uredi | uredi izvor]

U prve dvije sedmice Rustovog alfa izdanja ‍ '​ je u preko 150.000 primjeraka,[57] u poređenju sa 34.000 primjeraka Garry's Moda prodatih u prvoj sedmici.[58] Rust ‍ '​ ova prodaja je dostigla milion primeraka nakon što je samo dva meseca bio naslov za rani pristup, a tokom februara 2014. prestigao je Garry's Mod u smislu prodaje, zarađujući preko US$30 million .[59] Do kraja 2015. godine prodato je tri miliona primjeraka. Do marta 2017, igra je prodata u više od 5,2 miliona jedinica, sa više od 1,2 miliona prodatih skinova u igri.[60] U decembru 2019. godine, Facepunch je objavio da je Rust prodao 9 miliona primjeraka, zarađujući 142 miliona dolara, prestigavši Garry's Mod u bruto iznosu, iako još uvijek zaostaje u ukupnoj prodaji.

U januaru 2021. Rust je doživio porast popularnosti zbog streamera uživo koji su igrali igru na Twitch.tv za veliku publiku. Igra se popela na vrh Twitch top-lista, dostigavši vrhunac od preko milion istovremenih gledalaca uživo 3. januara. Grupa koja je prvenstveno odgovorna za veliki broj gledalaca bila je OfflineTV .[61] Ovo pojačano interesovanje za igru omogućilo je Rustu da nadmaši svoj najveći broj istovremenih igrača za više nego duplo. Dodatno, Newman je izvijestio da je igra ostvarila prodaju od milion dolara u dva dana tokom ovog perioda.[62] Krajem 2021. godine, Facepunch je objavio da je igra dosegla skoro 12,5 miliona prodaje. Takođe su istakli da je paket Voice Props bio najuspešniji od tri DLC objavljena u to vreme.[63]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Reed, Chris (30. 6. 2015). "5 Video Games to Play if You Like 'Minecraft'". CheatSheet. str. 4. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 1. 7. 2015.
  2. ^ Cox, Matthew (26. 11. 2014). "Impressions: Rust's New Version". Rock, Paper, Shotgun. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 28. 6. 2016.
  3. ^ MacDonald, Keza (8. 1. 2014). "In Rust, Your Best Friend is a Rock". IGN. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 1. 7. 2015.
  4. ^ Williams, Mike (24. 1. 2014). "Rust Guide: How to Get Started, Beginners Hints and Tips". USgamer. Eurogamer. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 1. 7. 2015.
  5. ^ Pearson, Craig (3. 11. 2016). "Devblog 134". Facepunch Studios. Arhivirano s originala, 7. 11. 2016. Pristupljeno 7. 11. 2016.
  6. ^ Dyer, Mitch; Elliott, Shawn (19. 2. 2014). "Rust Letters: On Deception, Destruction, Grief, and Griefing". IGN. Ziff Davis. Arhivirano s originala, 31. 8. 2018. Pristupljeno 31. 8. 2018.
  7. ^ Pearson, Dan (20. 1. 2014). ""Rust has made about 40% of what GMod made in 9 years"". Gamesindustry.biz. Gamer Network. Arhivirano s originala, 31. 8. 2018. Pristupljeno 31. 8. 2018.
  8. ^ Caldwell, Brendan (28. 3. 2014). "To Hell With Other People: Nine Lives in Rust". Rock, Paper, Shotgun. Arhivirano s originala, 22. 10. 2016. Pristupljeno 22. 10. 2016.
  9. ^ "Devblog 163". Facepunch Studios. 7. 6. 2017. Arhivirano s originala, 1. 9. 2018. Pristupljeno 1. 9. 2018.
  10. ^ Newman, Garry; Berry, Maurino; Straubmeier, André; Agust, Petur; Butters, Thomas; Mayeur, Vincent; Bradley, Paul; Teixeira, Diogo; Rehberg, Alex (4. 6. 2015). "Devblog 63". Facepunch. Arhivirano s originala, 29. 8. 2018. Pristupljeno 29. 8. 2018.
  11. ^ Zacny, Rob (7. 3. 2016). "Premature Evaluation: Rust". Rock Paper Shotgun. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 28. 6. 2016.
  12. ^ O'Connor, Alice (17. 8. 2015). "Lubed: Rust Tackles Its Creaky Gunplay". Rock Paper Shotgun. Arhivirano s originala, 31. 8. 2018. Pristupljeno 31. 8. 2018.
  13. ^ Stanton, Rich (7. 1. 2014). "Impressions: Rust". Rock Paper Shotgun. Arhivirano s originala, 22. 10. 2016. Pristupljeno 22. 10. 2016.
  14. ^ "The Air Power Update". Facepunch (jezik: engleski). 7. 2. 2019. Arhivirano s originala, 9. 5. 2019. Pristupljeno 9. 5. 2019.
  15. ^ Aitken, Lauren (8. 7. 2020). "Rust: How to repair and upgrade Modular Vehicles". VG 24/7. Arhivirano s originala, 16. 4. 2021. Pristupljeno 17. 2. 2021.
  16. ^ Newman, Garry (21. 6. 2013). "The Story of Rust". garry.tv. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 30. 6. 2015.
  17. ^ "About Rust". Facepunch Studios. Arhivirano s originala, 27. 6. 2017. Pristupljeno 30. 6. 2015.
  18. ^ Petitte, Omri (11. 2. 2014). "Rust hits 1 million sales after two months". PC Gamer. Future plc. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 11. 2. 2014.
  19. ^ Gaston, Martin (7. 2. 2014). "There are no more zombies in Rust". GameSpot. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 18. 5. 2014.
  20. ^ Pope, Christopher (19. 11. 2014). "Porting to Unity 5 – The Untold Rust Journey". Unity Blog. Arhivirano s originala, 31. 8. 2018. Pristupljeno 31. 8. 2018.
  21. ^ Chapple, Craig (12. 2. 2014). "Facepunch bans more than 4,500 Rust players". Develop. NewBay Media. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 21. 9. 2016.
  22. ^ Newman, Garry (1. 10. 2014). "Experimental Launches By Default". Facepunch Studios. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 9. 10. 2014.
  23. ^ "Devblog 40". Facepunch. 28. 12. 2014. Arhivirano s originala, 26. 6. 2017. Pristupljeno 26. 6. 2017.
  24. ^ Pearson, Craig (30. 7. 2015). "Devblog 71". Facepunch Studios. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 16. 1. 2016.
  25. ^ Pearson, Craig (10. 9. 2015). "Devblog 77". Facepunch Studios. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 16. 1. 2016.
  26. ^ Condis, Megan (24. 5. 2015). "The Web is not a post-racial utopia". Al Jazeera. Al Jazeera Media Network. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 1. 7. 2015.
  27. ^ Grayson, Nathan (4. 11. 2015). "Steam has added a new 'item store' feature". Kotaku. Gawker Media. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 6. 2. 2016.
  28. ^ Smith, Graham (5. 11. 2015). "Rust Adds Item Store For Modders To Sell Cosmetics". Rock, Paper, Shotgun. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 14. 2. 2016.
  29. ^ Purchese, Robert (9. 7. 2016). "Big Rust update ditches blueprints, introduces XP and levelling". Eurogamer. Gamer Network. Arhivirano s originala, 11. 7. 2016. Pristupljeno 11. 7. 2016.
  30. ^ Peterson, Cody (8. 1. 2021). "How to Find More Blueprints in Rust". Screen Rant. Arhivirano s originala, 13. 5. 2021. Pristupljeno 13. 5. 2021.
  31. ^ Cox, Matt (5. 10. 2018). "Rust has added a big radioactive boat for you to squabble over". Rock, Paper, Shotgun. Arhivirano s originala, 13. 5. 2021. Pristupljeno 13. 5. 2021.
  32. ^ Harrison, Christian (1. 8. 2021). "Everything Coming in Rust's Underwater August Update". Gamerant. Arhivirano s originala, 14. 7. 2022. Pristupljeno 14. 7. 2022.
  33. ^ Wales, Matt (20. 11. 2019). "vebo-tv". Eurogamer. Gamer Network. Arhivirano s originala, 15. 7. 2020. Pristupljeno 15. 7. 2020.
  34. ^ Morton, Lauren (8. 7. 2020). "Rust's next DLC pack adds pools, tubes, and water guns". Rock, Paper, Shotgun. Arhivirano s originala, 15. 7. 2020. Pristupljeno 15. 7. 2020.
  35. ^ Marshall, Cass (5. 2. 2021). "Rust gets 'softcore' servers, so new players suffer less". Polygon. Vox Media. Arhivirano s originala, 1. 3. 2021. Pristupljeno 13. 5. 2021.
  36. ^ Brown, Andy (2. 7. 2021). "Noisy 'Rust' DLC adds mobile phones, boom boxes and new dances". NME. Arhivirano s originala, 14. 7. 2022. Pristupljeno 14. 7. 2022.
  37. ^ Purslow, Matt (16. 1. 2015). "Rust Early Access review: one year on". PCGamesN. Network N. Arhivirano s originala, 2. 7. 2015. Pristupljeno 2. 7. 2015.
  38. ^ McInnis, Shaun (28. 1. 2014). "Rust Early Access Review". GameSpot. Arhivirano s originala, 3. 3. 2016. Pristupljeno 28. 6. 2016.
  39. ^ Dyer, Mitch (20. 12. 2013). "Rust: The Terrifying Minecraft + DayZ Open World Survival Sim". IGN. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 28. 6. 2016.
  40. ^ Ross, Andrew (8. 5. 2014). "Rust, H1Z1, and the emerging 'survival MMO' genre". Engadget. AOL. Arhivirano s originala, 30. 6. 2015. Pristupljeno 10. 6. 2015.
  41. ^ Plunkett, Luke (9. 1. 2014). "Rust Is DayZ vs Minecraft, And It Will Kick Your Ass". Kotaku. Gawker Media. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 28. 6. 2016.
  42. ^ Extra Credits (27. 5. 2015). "Rust - Representing Race in Games - Extra Credits". YouTube. Arhivirano s originala, 20. 11. 2015. Pristupljeno 31. 8. 2015.
  43. ^ Craddock, David (18. 4. 2016). "Opinion: How Facepunch failed to communicate gender assignment in Rust". Shacknews. Arhivirano s originala, 14. 6. 2016. Pristupljeno 14. 6. 2016.
  44. ^ Starkey, Daniel (26. 3. 2015). "Rust Experiments With Racial Empathy, Randomly Assigns Skin Color". GameSpot. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 2. 11. 2015.
  45. ^ Newman, Garry (14. 4. 2016). "Why my videogame chooses your character's race and gender for you". The Guardian. Arhivirano s originala, 14. 6. 2016. Pristupljeno 14. 6. 2016.
  46. ^ Seppala, Timothy (23. 4. 2016). "Sales skyrocketed after 'Rust' added female character models". Engadget. AOL. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 28. 6. 2016.
  47. ^ Grayson, Nathan (22. 4. 2016). "Rust's Controversial Random Gender Update Has Led To More Players". Kotaku. Gawker Media. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 28. 6. 2016.
  48. ^ "Rust for PC Reviews". Metacritic. Red Ventures. Arhivirano s originala, 17. 6. 2018. Pristupljeno 17. 6. 2018.
  49. ^ "Rust: Console Edition for PlayStation 4 Reviews". Metacritic. Red Ventures. Arhivirano s originala, 16. 7. 2021. Pristupljeno 16. 7. 2021.
  50. ^ "Rust: Console Edition for Xbox One Reviews". Metacritic. Red Ventures. Arhivirano s originala, 16. 7. 2021. Pristupljeno 16. 7. 2021.
  51. ^ Porreca, Ray (19. 2. 2018). "Review: Rust". Destructoid. Arhivirano s originala, 25. 6. 2018. Pristupljeno 17. 6. 2018.
  52. ^ Gwaltney, Javy (13. 2. 2018). "More Rough Than Diamond - Rust - PC". Game Informer. Arhivirano s originala, 21. 2. 2018. Pristupljeno 19. 2. 2018.
  53. ^ Barbosa, Alessandro (17. 2. 2018). "Rust Review: Life Is Fleeting". GameSpot. Arhivirano s originala, 20. 2. 2018. Pristupljeno 19. 2. 2018.
  54. ^ Maderfeld, Gloria (1. 3. 2018). "Rust im Test - Zwischen Steinzeit und menschlichen Abgründen". GameStar (jezik: njemački). Webedia. Arhivirano s originala, 30. 3. 2018. Pristupljeno 27. 6. 2018.
  55. ^ GB Burford (28. 2. 2018). "Rust Review". IGN. Ziff Davis. Arhivirano s originala, 10. 3. 2018. Pristupljeno 10. 3. 2018.
  56. ^ Winkie, Luke (19. 2. 2018). "Rust Review". PC Gamer. Future plc. Arhivirano s originala, 27. 6. 2018. Pristupljeno 27. 6. 2018.
  57. ^ Wawro, Alex (3. 1. 2014). "Garry's Mod creator finds unexpected success with new game Rust". Gamasutra. UBM TechWeb. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 5. 1. 2014.
  58. ^ Newman, Garry (3. 1. 2014). "GMod vs Rust Launch". Facepunch. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 12. 2. 2016.
  59. ^ Sarkar, Samit (21. 2. 2014). "Garry's Mod sales hit $30M, Rust eclipses it". Polygon. Vox Media. Arhivirano s originala, 21. 9. 2016. Pristupljeno 2. 7. 2015.
  60. ^ "Community Update 127". 14. 3. 2017. Arhivirano s originala, 4. 7. 2017. Pristupljeno 3. 7. 2017.
  61. ^ Livingston, Christopher (4. 1. 2021). "Rust tops a million peak viewers on Twitch, thanks to dozens of big-time streamers". PC Gamer. Future plc. Arhivirano s originala, 27. 1. 2021. Pristupljeno 14. 5. 2021.
  62. ^ Kim, Matt (12. 1. 2021). "Here's Why Everyone's Playing Rust Again". IGN. Arhivirano s originala, 12. 4. 2021. Pristupljeno 14. 5. 2021.
  63. ^ Brown, Andy (7. 1. 2022). "'Rust' reflects on 2021 and shares a "sneak peak" of what's next". NME. Arhivirano s originala, 14. 7. 2022. Pristupljeno 14. 7. 2022.

Eksterne veze[uredi | uredi izvor]