Saša Skenderija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Saša Skenderija
Sasha Skenderija.jpg
Rođenje (1968-07-04) 4. juli 1968 (50 god)
Vitez, Jugoslavija
Obrazovanje Univerzitet u Sarajevu
Karlov univerzitet
Zanimanje pjesnik, pisac

Saša Skenderija (Sasha Skenderija) je bosanskohercegovački, češki i američki pjesnik koji trenutno živi u Pragu u Češkoj.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Poeziju, prozu i književnu kritiku je počeo objavljivati u jugoslavenskoj književnoj periodici krajem 1980-ih, a diplomirao je svjetsku književnost i bibliotekarstvo na sarajevskom Univerzitetu godine 1991. Nakon što je preživio šest mjeseci opsade Sarajeva, odlazi u Prag, gdje je doktorirao informatiku na Karlovom univerzitetu 1997. godine. Prije odlaska u SAD, radio je kao naučni asistent na LIS Institutu Karlovog univerziteta, te kao sistemski bibliotekar u Češkoj državnoj biblioteci nauke i tehnologije u Pragu. Godine 1999. se uz pomoć Waylesa Brownea, prevoditelja i profesora lingvistike na Cornell University, preselio u Ithacu, gdje radi kao koordinator za istraživačke tehnologije u Pravnoj biblioteci Cornella[1]Kao gostujući profesor nastavlja surađivati s magistarskim programom za studije novih medija Karlovog univerziteta, čije je osnivanje inicirao te sudjelovao u izradi curriculuma. Poezija mu se nalazi u nekoliko bosanskih i hrvatskih antologija, te je prevedena na češki, engleski, slovenski i makedonski. Napisao je stihove za pjesme na tri albuma sarajevskog kultnog tehno-industrijskog benda SCH.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Golo O, 1987. Banja Luka;
  • Kako naslikati žar-pticu, 1999. Sarajevo;
  • Ništa nije kao na filmu, 1993. Prag;
  • Praški fraktali, 1998.;
  • Zašto je patuljak morao biti ustrijeljen, 2005. Tešanj;
  • Rt Dobre Nade, 2011., Tešanj;

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]