Safari

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Turisti u safari vozilu u Ngorongorou, Tanzanija

Safari je termin kojim se označava vrsta turističke ponude zasnovana na putovanju po prirodnim krajolicima Afrike i razgledavanju prirode.

U početku, pod safarijem se uglavnom porazumjevao lov na velike afričke životine (slonove) i divljač dok se danas termin odnosi na proputovanje prirodom i razgledavanje i fotografisanje životinja u njihovom prirodnom okruženju.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Riječ safari na svahili jeziku znači putovanje a vodi porijeklo iz arapskog jezika (سفرية, safarīyah) što također znači putovanje.[1]

Riječ safari je ušla u upotrebu u engleski jezik krajem 1850. godine, zahvaljujući Richard Francis Burtonu, poznatom istraživaču.[2] Termin se udomaćio u većini ostalih jezika.

Historija[uredi | uredi izvor]

William Cornwallis Harris je 1836. godine predvodio ekspediciju čisto s ciljem posmatranja i snimanja divljih životinja kao i pejzaža. Smatra se osnivačem safari stila putovanja a koji se u to doba sastojao od slijedećih aktivnosti: ustajanje u zoru, energično dnevno pješačenje, popodnevni odmor koji se zaključivao svečanom večerom i druženjem u večernjim satima uz piće i duhan.[3]

Safari u popularnoj kulturi[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

Oba romana, prvi roman Julesa Vernea Pet sedmica u balonu objavljen 1863. godine kao i prvi roman H. Rider Haggarda Rudnici kralja Solomona objavljen 1885. godine, opisuju putovanja engleskih turista na safariju i oba su bili bestseleri u svoje doba. Oba romana su doprinjeli tome da tema safarija postane popularna tema romana i filmova.

Filmski žanr[uredi | uredi izvor]

Tema safarija se proteže kroz mnoge filmove, počevši od filma Trader Horn iz 1931. godine pa nadalje. Posebno se pojavljuje u mnogim avanturističkim filmovima kao što su Tarzan, Jungle Jim i mnogi drugi.

Safari stil[uredi | uredi izvor]

Učesnici safarija su prepoznatljivi po stilu odjevanja kojim dominira kaki boja a koji se sastoji od specijalih čizama, safari jakne, kape sa obodom i ostalih stvari za boravak u prirodi.

Safari danas[uredi | uredi izvor]

Safari danas predstavlja značajnu vrstu turizma a postaje i prevladavajući ekonomski faktor za pojedine države južne i istočne Afrike. U pojedinim regijama safari je čak nadmašio tradicionalne aktivnosti kao što je poljoprivreda.

Safari je najpopularniji u sljedećim državama: Tanzanija, Kenija, Bocvana, Zambija, Namibija, Uganda, Južnoafrička Republika, Demokratska Republika Kongo i Zimbabve. Specijalizirane su pojedine vrste safarija kao što je: safari s vodičem, mobilni safari ili leteći safari uz više koncepata kao što je safari na slonu ili konju, safari balonom i dr.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hans Wehr Arapsko-engleski rječnik
  2. ^ Safari oed.com Arhivirano 5. 3. 2016. na Wayback Machine Pristupljeno 15. septembra 2015.
  3. ^ pp.6-7 Balfour, Daryl & Balfour, Sharna Simply Safari Struik, 2001