Santiago Calatrava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Santiago Calatrava
Rođenje

28. juli 1951.

Valencija, Španija

Santiago Calatrava (fonol.:Santijago Kalatrava; 28. juli 1951) je španski arhitekta čiji su radovi veoma popularni širom svijeta.

Calatrava je rođen 28. jula 1951. godine u Valenciji, Španiji, gdje je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu i fakultetu umjetnosti i zanata. Po završetku studija 1975. godine upisao se u Švicarski federalni institut za tehnologiju (ETH) u Zürich-u, Švicarska gdje je studirao niskogradju. Od raznih arhitekata i stilova na Calatravu je naviše uticao rad Le Corbusier-a. Nakon završetka dvije doktorske disertacije, Calatrava se počeo baviti arhitekturom i inžinjeringom 1981. godine.

Calatravin jedinstven i kreativan stil povezuje jasan arhitektonsko vizuelni stil koji harmonično djeluje sa čvrstim principima inžinjeringa.[potreban citat] Njegov rad često rezultira u formama i strukturama koje se mogu naći u prirodi te se mogu definisati kao antropomorfne. Njegov rad je podigao standarde mnogim inžinjerima i projektantima mostova. Calatrava je dizajnirao veliki broj stanica za vozove koji su odisali bistrim, otvorenim i funkcionalnim prostorima.[potreban citat]