Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
DržaveDanska, Norveška, Grčka, Island
Roditeljska dinastijaOldenburg
OsnivačFridrik Vilim, vojvoda Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburga
Trenutni poglavarKristofer, princ od Schleswig-Holsteina
Osnovana1825.

Dinastija Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (danski: Slesvig-Holsten-Sønderborg-Lyksborg), poznata i jednostavno kao dinastija Glücksburg, je ogranak dinastije Oldenburg. Danas članovi ove dinastije sjede na prijestoljima Danske i Norveške, pretenduju na prijestolje Grčke, i prvi su u nizu za nasljeđivanje prijestolja Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovaj ogranak potječe od ogranka dinastije Oldenburg po imenu Schleswig-Holstein-Sonderburg-Beck. Posljednji vojvoda Schleswig-Holstein-Sonderburg-Becka, Fridrik Vilim, je postao vojvoda Glücksburga, te je promijenio svoju titulu. Oženio je Ludoviku Karolinu od Hesse-Kassela, unuku danskog kralja Fridrika V. Njihov sin je izabran za nasljednika danskog prijestolja, te je postao Kristijan IX, kralj Danske. Dansku krunu je naslijedio najstariji sin Kristijana IX, Fridrik VIII, zatim najstariji sin Fridrika VIII, Kristijan X itd, a mlađi sin Fridrika VIII je izabran za norveškog kralja, promijenivši ime iz Karlo u Haakon i postavši tako kralj Haakon VII. Drugi sin Kristijana IX izabran je za grčkog kralja, te je promijenio ime iz Vilim u Georgije i postao kralj Georgije I. Dinastija Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg je tako na početku 20. stoljeća posjedovala krune Danske, Islanda, Norveške i Grčke.

Grčko-danski princ Filip oženio je britansku prijestolonasljednicu Elizabetu koja je 1952. postala britanska monarhinja. Njihova djeca su potomci Fridrika Vilima u neprekinutoj muškoj liniji, te stoga pripadaju dinastiji Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, što znači da će Elizabetu II vjerovatno naslijediti član dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Dansku krunu je, zahvaljujući izmjeni zakona 1953. godine kojom je dozvoljeno nasljeđivanje od strane monarhove kćerke ako monarh nema sinova, naslijedila Margareta II. Margareta II se udala za Francuza po imenu Henri de Laborde de Monpezat, te njihova djeca stoga ne pripadaju dinastiji Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, što znači da Margaretu II vjerovatno neće naslijediti član dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Norveška je 1990. godine promijenila zakon o nasljeđivanju, dajući jednaka nasljedna prava sinovima i kćerkama. To znači da, iako trenutni prestolonasljednik Haakon ima sina, naslijedit će ga kćerka (ako ne dođe do nepredviđenih okolnosti), odnosno može se predvidjeti da će dinastija Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg u bliskoj budćnosti izgubiti norvešku krunu kao i dansku.

Trenutni poglavar dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg je Kristofer, princ od Schleswig-Holsteina.