Idi na sadržaj

Haakon, krunski princ od Norveške

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Haakon
SupružnikMette-Marit Tjessem Høiby
DjecaIngrid Alexandra od Norveške
Sverre Magnus od Norveške
DinastijaSchleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
OtacHarald V, kralj Norveške
MajkaSonja Haraldsen
Rođenje20. juli 1973.

Haakon Magnus (rođen 20. jula 1973) je norveški prijestolonasljednik. Jedini je sin kralja Haralda V i kraljice Sonje.

Rođen je za vrijeme vladavine svog djeda, kralja Olafa V, a ime je dobio po pradjedu, kralju Haakonu VII. Među kumovima su mu bili norveški kralj Olaf V (djed), princeza Astrid od Norveške (tetka), princ Karlo od Švedske (pradaidža), švedski kralj Karlo XVI Gustav, danska kraljica Margareta II i princeza Ana od Ujedinjenog Kraljevstva. Haakon nije samo prvi u nizu nasljednika norveške krune; otprilike je 68. u nizu nasljednika britanske krune kao prapraunuk Eduarda VII.

Iako Norveška od 1990. koristi apsolutnu primogenituru, promjena zakona o nasljeđivanju nije bila retroaktivna kao u Švedskoj. Zbog toga Haakon u nizu nasljednika ipak ima prednost nad starijom sestrom, princezom Märthom Louise. Po djedovoj smrti 1991. godine sedamnaestogodišnji Haakon je postao prijestolonasljednik, a njegov otac kralj.

Dana 25. augusta 2001. godine oženio je Mette-Marit Tjessem Høiby; kum na vjenčanju je bio danski prestolonasljednik Frederik. Krunska princeza je bila samohrana majka, a u medijima se govorilo o njenoj povezanosti s narkoticima. Otac njenog sina bio je osuđen zbog zloupotrebe narkotika. Zbog ovoga je prijestolonasljednikov izbor buduće kraljice bio nepopularan u Norveškoj. Krunski princ i krunska princeza imaju dvoje djece: princezu Ingrid Aleksandru od Norveške (rođena 2004. godine) i princa Sverra Magnusa (rođenog 2005. godine).

Od 25. nobembra 2003. do 12. aprila 2004. godine služio je kao regent kraljevine jer mu se otac liječio od raka. Ponovo je služio kao regent od 29. marta do 7. juna 2005. zbog očeve operacije srca.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]