Olaf V, kralj Norveške

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Olaf V
Kralj Norveške
Vladavina21. septembar 1957. – 17. januar 1991.
PrethodnikHaakon VII
NasljednikHarald V
SupružnikMärtha od Švedske
DjecaHarald V, kralj Norveške
Ragnhild od Norveške
Astrid od Norveške
DinastijaSchleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
OtacHaakon VII, kralj Norveške
MajkaMatilda Velška
Rođenje2. juli 1903.
Norfolk, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt30. januar 1991.
Oslo

Olaf V (puno izvorno ime: Alexander Edward Christian Frederik) bio je norveški kralj od 1957. do smrti.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Engleskoj kao sin danskog princa Karla i britanske princeze Matilde od Velsa. Bio je unuk danskog kralja Fridrika VIII i švedske princeze Ludovike, te britanskog kralja Edvarda VII i danske princeze Aleksandre. Novorođeni danski princ bio je kršten kao Alexander Edward Christian Frederik. Međutim, kad mu je otac izabran za norveškog kralja Haakona VII nakon ukidanja personalne unije Švedske i Norveške, ime mu je promijenjeno u Olaf. Olaf je bio prvi norveški prestolonasljednik od srednjeg vijeka koji je bio odgojen u Norveškoj.

Olaf se do starosti bavio jedrenjem. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1928. u Amsterdamu.

Dana 21. marta 1929. oženio se svojom prvom rodicom, švedskom princezom Martom, s kojom je imao sina Haralda i kćerke Ragnhild i Astrid. Po izbijanju Drugog svjetskog rata s ocem i norveškom vladom bio je primoran skloniti se u rodnu Englesku, dok su mu supruga i djeca živjeli u Washingtonu. Po završetku rata kraljevska porodica vratila se u Norvešku.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Godine 1957, tri godine nakon smrti supruge, Olaf je naslijedio norvešku krunu. Od 1955. služio je kao regent svom bolesnom ocu. Za razliku od njega i ostalih svojih prethodnika, Olaf V nije bio okrunjen. Umjesto krunidbe izabrao je jednostavnu benedikciju. Budući da je bio udovac, prva žena kraljevine od 1954. do 1968. bila je neudata princeza Astrid.

Iako je nevješto skrivao vlastito mišljenje, Olaf V vladao je kao primjeran ustavni monarh. Godine 1982. otvoreno je kritizirao diskriminaciju imigranata u Norveškoj, što je izazvalo velike polemike.

Umro je u Oslu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Vladarske titule
Prethodnik:
Haakon VII
Kralj Norveške
19571991.
Nasljednik:
Harald V