Olaf V, kralj Norveške

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Olaf V
Olav V of Norway.jpg
Kralj Norveške
Vladavina 21. septembar 1957 - 17. januar 1991.
Prethodnik Haakon VII
Nasljednik Harald V
Supružnik Märtha od Švedske
Djeca Harald V, kralj Norveške
Ragnhild od Norveške
Astrid od Norveške
Dinastija Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Otac Haakon VII, kralj Norveške
Majka Matilda Velška
Rođenje 2. juli 1903.
Norfolk, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt 30. januar 1991.
Oslo

Olaf V (puno izvorno ime: Alexander Edward Christian Frederik) bio je norveški kralj od 1957. do svoje smrti.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Engleskoj kao sin danskog princa Karla i britanske princeze Matilde od Velsa. Bio je unuk danskog kralja Fridrika VIII i švedske princeze Ludovike, te britanskog kralja Edvarda VII i danske princeze Aleksandre. Novorođeni danski princ je bio kršten kao Alexander Edward Christian Frederik. Međutim, kad mu je otac izabran za norveškog kralja Haakona VII nakon ukidanja personalne unije Švedske i Norveške, ime mu je promijenjeno u Olaf. Olaf je bio prvi norveški prestolonasljednik od srednjeg vijeka koji je bio odgojen u Norveškoj.

Olaf se do starosti bavio jedrenjem. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1928. u Amsterdamu.

21. marta 1929. oženio je svoju prvu rodicu, švedsku princezu Martu, s kojom je imao sina Haralda i kćerke Ragnhild i Astrid. Po izbijanju Drugog svjetskog rata Olaf je s ocem i norveškom vladom bio primoran skloniti se u rodnu Englesku, dok su mu supruga i djeca živjela u Washingtonu. Po završetku rata kraljevska porodica se vratila u Norvešku.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Godine 1957, tri godine nakon smrti supruge, Olaf je naslijedio norvešku krunu. Od 1955. služio je kao regent svom bolesnom ocu. Za razliku od njega i ostalih svojih prethodnika, Olaf V nije bio okrunjen. Umjesto krunidbe, izabrao je jednostavnu benedikciju. Pošto je bio udovac, prva žena kraljevstva od 1954. do 1968. bila je neudata princeza Astrid.

Iako je nevješto skrivao vlastito mišljenje, Olaf V je vladao kao primjeran ustavni monarh. Godine 1982. otvoreno je kritikovao diskriminaciju imigranata u Norveškoj, što je izazvalo velike polemike.

Umro je u Oslu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Vladarske titule
Prethodnik:
Haakon VII
Kralj Norveške
19571991.
Nasljednik:
Harald V