Sonja Haraldsen

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sonja Haraldsen
Queen Sonja of Norway.jpg
Supružnik Harald V, kralj Norveške
Djeca Princeza Märtha Louise
Haakon, krunski princ od Norveške
Otac Karl August Haraldsen
Majka Dagny Haraldsen
Rođenje 4. juli 1937


Sonja (djevojački Haraldsen; rođena 4. jula 1937. godine) je trenutna kraljica Norveške, supruga kralja Haralda V.

Rođena je kao Sonja Haraldsen, kćerka Karla Augusta i Dagny Haraldsen.

Za krunskog princa Haralda zaručila se u martu 1968. godine. Prije zaruka par je bio u vezi devet godina, ali u tajnosti zbog njenog skromnog porijekla. Harald je zaprijetio da se neće ženiti do kraja života, što bi izazvalo ustavnu krizu nakon njegove smrti pošto su njegove sestre udajom za građane izgubile pravo na tron., ukoliko mu ne bude dozvoljeno oženiti Sonju Haraldsen. Vlada i kralj Olaf V dali su svoj pristanak braku, koji je sklopljen 29. augusta 1968. godine u Oslu. Po sklapanju braka Sonja Haraldsen je postala Njena Kraljevska Visost, krunska princeza od Norveške.

Po smrti njenog svekra 17. januara 1991. godine njen suprug je postao kralj Harald V, a ona kraljica. Bila je prva norveška kraljica u pedeset i tri godine. Kralj i kraljica imaju dvoje djece i četvero unučadi i jednog pounuka (sina njihove snahe).

Galerija[uredi | uredi izvor]