Seal

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Seal
Seal2.jpg
Osnovne informacije
Žanrovi soul, R&B, pop
Zanimanje pjevač, tekstopisac, muzičar
Instrumenti vokalist, gitara, bas gitara
Web stranica Službene stranice

Seal Henry Olusegun Olumida Adeola Samuel (London, Engleska, 19. januar 1963.) poznatiji kao Seal britanski je pjevač i tekstopisac nigerijskog porijekla, nagrađen s dva Grammya. Njegovo ime Olusegun znači "Bog je pobjednik". Svoje poznate ožiljke na licu dobio je kao posljedicu autoimune bolesti.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Seal je rođen u londonskoj četvri Paddington. Studirao je i diplomirao arhitekturu, te je prije muzičke karijere radio niz poslova na području Londona.

Kao muzičar je aktivan od 1989. godine, a do sada je snimio šest studijskih albuma. Njegovi albumi bili su jako uspješni na ljestvicama SAD-a i Velike Britanije. Njegova muzika ima elemente rhythm&bluesa, funka, soula, housea i dancea.

Među hitovima su pjesme "Crazy", "Killer", "Amazing", "The Right Life" i mnoge druge. Supruga mu je poznata njemačka supermodel Heidi Klum, sa kojom ima dva sina i kćer, Henryja, Johana i Helene.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

  • 1991.: Seal
  • 1994.: Seal II
  • 1998.: Human Being
  • 2003.: Seal IV
  • 2007.: System
  • 2008.: Soul
  • 2010.: Commitment

Ostali albumi[uredi | uredi izvor]

  • 1991.: The Acoustic Session
  • 1991.: Violet: Acoustic EP
  • 2004.: Best 1991-2004
  • 2005.: Live in Paris
  • 2006.: One Night to Remember
  • 2008.: Live in Hattiesburg

DVD-i[uredi | uredi izvor]

  • 2004.: Videos - 1991 - 2004
  • 2005.: Live in Paris
  • 2005.: Live At the Point - 1992
  • 2006.: One Night to Remember
  • 2008.: Soundstage (Blu-ray only)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]