Sefardi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sefardi (hebrejski ספרדי) su pod-grupa Jevreja koji potiču sa Pirinejskog poluotoka (današnja Španija i Portugal). Sefardi na hebrejskom doslovno znači Španci, te imaju svoj jezik Ladino, koji je mješavina hebrejskog, arapskog i španskog. Poznati bosanskohercegovački sefardski pisac Isak Samokovlija koristi Ladino izraze u svojim dijelima.

Sefardi u Bosni i Hercegovini[uredi | uredi izvor]

Prvi veliki val jevrejskih doseljenika u Bosnu i Hercegovinu je došao iz Španije krajem 15. vijeka i u toku 16. vijeka, kada im je sultanskim fermanom dat azil i dozvoljeno im je bilo naseljavanje u Osmansko carstvo.


Religious syms.svg Nedovršeni članak Sefardi koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: