Semir Atić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Semir Atić je bosanskohercegovački novinar i profesor književnosti. Rođen je u Tuzli 1964. godine. Diplomirao je na odsjeku za jugoslavenske književnosti i maternji jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1990. godine. Kao mlad novinar je radio na Televiziji Sarajevo, a kasnije (u ratnom periodu) je bio jedan od urednika na Televiziji Tuzla. Pamtimo ga po izuzetno kvalitetnim prilozima iz kulture. 1994. je bio izabran za asistenta na novoosnovanom Filozofskom fakultetu u Tuzli za predmet Općeslavenski jezik.

Od 1995. godine živi i radi u Mariboru. Za belgijsku nevladinu organizaciju Causes Communes je radio na projektu demokratizacije elektronskih medija na prostoru bivše Jugoslavije nakon rata (urednik redakcije Tv Demo u Mariboru pri Ambasadi lokalne demokratije).Bio je član međunarodne novinarske ekipe (u ekipi je između ostalih bio i bh režiser Danis Tanović) koja je za Causes Communes i Evropsku komisiju medijski obrađivala prve poslijeratne izbore u BiH. Danas radi u Mariborskoj knjižnici.