Sergej Svjačenko

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sergej Svjačenko

Sergej Svjačenko (*1952 u gradu Harkovu) je ukrajinski umjetnik koji od 1990. godine živi u Danskoj. Studirao je arhitekturu i umjetnost na Akademiji umjetnosti i arhitekture u Harkovu od 1975. do 1986. godine kad je dobio doktorat na Arhitektonskoj školi u Kijevu.

Svjačenka je jednostavno prepoznati. Njegov stil je jedna vrsta apstraktnog ekspresionizma u kojem često mijenja motive kako bi stvorio motiv koji kod posmatrača može izazvati određene osjećaje. Osim toga, Svjačenko konstantno proširuje područja svog izraza kroz eksperimentiranje s medijima i instalacijama.

Svjačenko najčešće koristi akrilne boje ali je već pravio instalacije, video, fotografije i kolaže. S vremena na vrijeme pravi manupulacije fotografija i pejzaža u kojima je dubina važnija nego sami motivi. S kolažima je postao popularan u Ukrajini budući da u Sovjetskom savezu apstraktna umjetnost koja nije služila očuvanju političkog sistema nije bila podržavana.

Od sredine sedamdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, Svjačenko je prije svega radio kolaže, dok se od sredine osamdesetih više posvetio slikanju. (Paintings & others: 159)

Svjačenkova inspiracija dolazi prije svega iz surealizma i arhitekture. Veliki majstori kao Miguel Ángel i Le Corbusier su prije Svjačenka uspjeli spojiti umjetnost i arhitekturu na način koji je arhetipan za Svjačenkovu umjetnost. Svjačenkog otac, Evgenij Svjačenko, profesor arhitekture i umjetnik akvarela je njegova najvažnija inspiracija. On je sina uveo u tajne ruske umjetnosti iz doba prije Ruske revolucije iz 1917. godine koja se odlikovala prije svega kroz upotrebu bijele boje za izražaje svjetla i prostora. (Paintings and others: 160).

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Sviatchenko, Sergei: Sergei Sviatchenko, Borgens Forlag, 2002
  • Sviatchenko, Sergei. Sergei Sviatchenko: Paintings & Others 1991-2006, Hovedland, 2006

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]