Sestrinske vrste

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sestrinske vrste, sestrinske grupe ili sestrinski taksoni su biosistematski termini kladistike koji označavaju blisko srodne kategorije u filognetičkom stablu.[1][2][3][4] Takav odnos je najlakše ilustrirati kladogramom: Šablon:Barlabel

Sestrinske grupa za A je B. Isto tako, sestrinska grupa za B je A. Ove dvije grupe, zajedno sa svim svojim ostalim potomcima svojih posljednji zajedničkog pretka, čine granu (kladu), čija je sestrinska grupa C. Tako je cijeli ovaj dio kladograma ukorijenjen u većem stablu, pa veže još više dodatno uklonjenih sestrinskih grupa. Kao što je po kladističkim standardima, A, B i C mogu ovdje predstavljaju primjere za razine vrsta ili grupâ. U slučajevima u kojima oni predstavljaju vrste, koristi se pojam sestrinske vrste.

Termin "sestrinska grupa" se uvijek koristi u odnosu na filogenetske analize. Samo one grupe koje su uključene u analizi će biti označene kao sestrinske. U tom smislu, obično se navode primjeri ptica, čija su sestrinska grupa krokodili. To je, međutim, istina samo kada se radi o postojećim taksonima. Klasa ptica je ukorijenjen u dinosauruse, brojnu grupu koja se prestala grananati prije dolaska do zadnjeg zajedničkog pretka ptica i krokodila. Tako se pojam sestrinska grupa shvatati relativno, uz ogradu da je sestrinska grupa najbliži srodnik samo među grupama / vrstama / primjercima uključenim u analizu.

Definicija[uredi | uredi izvor]

Objašnjenje pojma lakše ilustrira slijedeći kladogram:

  
         

  Takson A  

  Takson B  

         

  Takson C  

}}

Sestrinska grupa u taksonu A je takson B; obrnuto, sestrinska skupina za takson B je takson A. Taksoni A i B zajedno sa svim ostalim potomcima njihovog najnovijeg zajedničkog pretka tvore monofiletnu grupu, kladus AB. Sestrinska grupa za kladus AB je takson C, i obratno, sestrinska grupa za takson C je kladus AB.

Ukupni kladus ABC sam je potkrovlje većeg stabla, koje ima još više grana sestrinskih grupa koje su dalje povezane od čvorova, poput taksona A, B i C.

U kladističkim standardima, taksoni A, B i C mogu predstavljati uzorke, vrste, rodove ili bilo koje druge taksonomske jedinice. Ako predstavljaju vrste, ponekad se koristi i termin 'sestrinske vrste'.

Primjer[uredi | uredi izvor]

Termin sestrinski koristi se u filogenetskim analizama], a samo grupe identificirane u analizi označene su kao takve. Primjer su ptice čija je sestrinska skupina krokodili, ali to se primjećuje kada su u pitanju postojeći taksoni. Filogenetsko stablo ptica uključeno je u dinosaursko i bilo je nekoliko izumrlih skupina koje su se razgranale od dinosaura prije nego što su stigle do zadnjeg zajedničkog pretka ptica i krokodila. Stoga bi pojam sestrinski trebalo promatrati kao relativan pojam, uz upozorenje da je srodnička sestra najbliži srodnik samo među skupinama / vrstama / primjercima koji su uključeni u analizu.[5]

Ispod je filogenija postojećih tetrapoda.[6][7]

Tetrapoda

Amphibia Hymenochirus feae (male).jpg

Amniota

Mammalia Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate XI).jpg

Reptilia/Sauropsida
Lepidosauria

SphenodontiaHatteria white background.jpg

Squamata Zoology of Egypt (1898) (Varanus griseus).png Bilder-Atlas zur wissenschaftlich-populären Naturgeschichte der Wirbelthiere (Naja naja).jpg

Archelosauria

TestudinesPsammobates geometricus 1872 white background.jpg

Archosauria

Crocodilia Description des reptiles nouveaux, ou, Imparfaitement connus de la collection du Muséum d'histoire naturelle et remarques sur la classification et les caractères des reptiles (1852) (Crocodylus moreletii).jpg

Aves Cuvier-33-Moineau domestique.jpg

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mayr E. (1970): Populatiomns, species, and evolution – An abridgment of Animal species and evolution. The Belknap Press of Harvard University Press, Cambridge, Massachussets and London, England, ISBN 0-674-69013-3.
  2. ^ Hadžiselimović R. (1986): Uvod u teoriju antropogeneze. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-9344-2-6.
  3. ^ Berberović Lj., Hadžiselimović R. (1977): Rječnik nauke o evoluciji. Svjetlost, Sarajevo.
  4. ^ Eernisse D. J.: Introduction to Phylogeny: What is a sister taxon? http://biology.fullerton.edu/biol404/phylo/sisters.html. Biology 404 - Evolution, Department of Biological Science, California State University, Fullerton.
  5. ^ Padian, Kevin; Lindberg, David R.; Polly, Paul David (1 May 1994). "Cladistics and the Fossil Record: The Uses of History". Annual Review of Earth and Planetary Sciences. 22 (1): 63–89. doi:10.1146/annurev.ea.22.050194.000431.
  6. ^ https://bmcbiol.biomedcentral.com/
  7. ^ https://www.jstor.org/stable/30033778

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]