Sestrinske vrste

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Sestrinske vrste, sestrinske grupe ili sestrinski taksoni su biosistematski termini kladistike koji označavaju blisko srodne kategorije u filognetičkom stablu.[1][2][3][4] Takav odnos je najlakše ilustrirati kladogramom:
AB
C.

Sestrinske grupa za A je B. Isto tako, sestrinska grupa za B je A. Ove dvije grupe, zajedno sa svim svojim ostalim potomcima svojih posljednji zajedničkog pretka, čine granu (kladu), čija je sestrinska grupa C. Tako je cijeli ovaj dio kladograma ukorijenjen u većem stablu, pa veže još više dodatno uklonjenih sestrinskih grupa. Kao što je po kladističkim standardima, A, B i C mogu ovdje predstavljaju primjere za razine vrsta ili grupâ. U slučajevima u kojima oni predstavljaju vrste, koristi se pojam sestrinske vrste.

Termn "sestrinska grupa" se uvijek koristi u odnosu na filogenetske analize. Samo one grupe koje su uključene u analizi će biti označene kao sestrinske. U tom smislu, obično se navode primjeri ptica, čija su sestrinska grupa krokodili. To je, međutim, istina samo kada se radi o postojećim taksonima. Klasa ptica je ukorijenjen u dinosauruse, što za broj grupe koja se prestala grananati prije dolaska do zadnjeg zajedničkog pretka ptica i krokodila. Tako se pojam sestrinska grupa shvatati relativno, uz ogradu da je sestrinska grupa najbliži srodnik samo među grupama / vrstama / primjercima uključenim u analizu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mayr E. (1970): Populatiomns, species, and evolution – An abridgment of Animal species and evolution. The Belknap Press of Harvard University Press, Cambridge, Massachussets and London, England, ISBN 0-674-69013-3.
  2. ^ Hadžiselimović R. (1986): Uvod u teoriju antropogeneze. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-9344-2-6.
  3. ^ Berberović Lj., Hadžiselimović R. (1977): Rječnik nauke o evoluciji. Svjetlost, Sarajevo.
  4. ^ Eernisse D. J.: Introduction to Phylogeny: What is a sister taxon? http://biology.fullerton.edu/biol404/phylo/sisters.html. Biology 404 - Evolution, Department of Biological Science, California State University, Fullerton.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]