Simboli Međunarodnog pokreta Crveni krst i Crveni polumjesec

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Simboli Međunarodnog pokreta Crveni krst i Crveni polumjesec, po Ženevskoj konvenciji, se postavljaju na humanitarna i medicinska vozila i zgrade da ih zaštite od vojnih napada. Postoje četiri simbola, od kojih su samo tri u upotrebi: Crveni krst, Crveni polumjesec i Crveni kristal. Simbol sa crvenim lavom i suncem više nije u upotrebi.

U Izraelu se koristi i crvena Davidova zvijezda, ali nije zvanično priznata kao simbol pokreta.

Crveni krst[uredi | uredi izvor]

Crveni krst

Crveni krst na bijeloj pozadini je simbol zaštite proglašen 1864. godine na Ženevskoj konvenciji. Krst je sačinjen od pet crvenih kvadrata koji zajedno čine formu krsta. Od 186 nacionalnih udruženja, 152 koriste Crveni krst kao simbol organizacije. Obrnute boje zastave Crvenog krsta se mogu vidjeti na zastavi Švicarske.

Crveni polumjesec[uredi | uredi izvor]

Crveni polumjesec

Crveni polumjesec je simbol koji u većini muslimanskih zemalja zamjenjuje simbol Crvenog krsta. Crveni polumjesec na bijeloj pozadini se prvi put počeo koristiti u Osmanskom carstvu za vrijeme rusko-turskog rata između 1876. i 1878. godine. Prema legendi, to je učinjeno budući da je znak crvenog krsta umanjivao moral turskih boraca u borbi protiv kršćanskih Rusa. Međunarodna organizacija Crvenog krsta je 1878. godine prihvatila korištenje drugih simbola u nekršćanskim zemljama, a simbol crvenog polumjeseca je zvanično priznat 1929. godine kada je uvršten u član 19 Ženevske konvencije.

Ostali simboli[uredi | uredi izvor]