Smeđi žohar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Smeđi žohar
Blattella germanica
Blattella germanica
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoArthropoda
RazredInsecta
RedBlattodea
PorodicaBlattellidae
RodBlattella
VrstaB. germanica
Dvojno ime
Blattella germanica
Linnaeus, 1767

Smeđi žohar (latinski: Blattella germanica) je mala vrsta žohara, veličine između 1,3 i 1,6 cm, koji je rasprostranjen širom svijeta. Smeđi žohar je najčešća vrsta kućnih žohara i može se naći u većini ljudskih nastambi. Ovi insekti često se nalaze po restoranima, objektima za preradu hrane, hotelima i staračkim domovima. Ova vrsta žohara se pretežno može zapaziti u mraku, jer su tada najaktivniji, a po danu vrlo rijetko.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Boja im je smeđa do crna i posjeduju dvije paralelne linije koje se pružaju od glave do baze krila. Iako posjeduju krila, nisu u stanju da lete. Ženka u toku života odloži 4-5 ooteka sa prosječnim brojem jaja od oko 40 u svakoj ooteci. Larve su bijele boje koja poslije 3 sata prelaze u smeđu; liče na odrasle i poslije 6 presvlačenja i 14 dana od posljednjeg presvlačenja sazrijevaju i počinju da se pare.[1] Životni vijek odraslih smeđih žohara je 6 mjeseci.[2]

Smeđi žohari su svežderi, a najviše vole da jedu škrob, slatku hranu, masnoće i meso. U nedostatku hrane u stanju su postati i kanibali.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 8. 12. 2011. Pristupljeno 17. 11. 2011.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 18. 11. 2008. Pristupljeno 15. 7. 2009.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]