Smeđi žohar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Smeđi žohar
Blattella germanica
Blattella germanica
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Arthropoda
Razred Insecta
Red Blattodea
Porodica Blattellidae
Rod Blattella
Vrsta B. germanica
Dvojno ime
Blattella germanica
Linnaeus, 1767

Smeđi žohar (latinski: Blattella germanica) je mala vrsta žohara, veličine između 1,3 i 1,6 cm, koji je rasprostranjen širom svijeta. Smeđi žohar je najčešća vrsta kućnih žohara i može se naći u većini ljudskih nastambi. Ovi insekti često se nalaze po restoranima, objektima za preradu hrane, hotelima i staračkim domovima. Ova vrsta žohara se pretežno može zapaziti u mraku, jer su tada najaktivniji, a po danu vrlo rijetko.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Boja im je smeđa do crna i posjeduju dvije paralelne linije koje se pružaju od glave do baze krila. Iako posjeduju krila, nisu u stanju da lete. Ženka u toku života odloži 4-5 ooteka sa prosječnim brojem jaja od oko 40 u svakoj ooteci. Larve su bijele boje koja poslije 3 sata prelaze u smeđu; liče na odrasle i poslije 6 presvlačenja i 14 dana od posljednjeg presvlačenja sazrijevaju i počinju da se pare.[1] Životni vijek odraslih smeđih žohara je 6 mjeseci.[2]

Smeđi žohari su svežderi, a najviše vole da jedu škrob, slatku hranu, masnoće i meso. U nedostatku hrane u stanju su postati i kanibali.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.sanitarac.com/opcenito-o-zoharima-blattaria/dezinsekcija/zohari-blattaria/opcenito-o-zoharima-blattaria
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 18 Novembar 2008. Pristupljeno 15 Juli 2009.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]