Spartakijada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Spartakiada (ruski: спартакиада), je bilo ime za jedan međunarodni sportski događaj u SSSR-u pandan Olimpijskim igrama. (U ruskom jeziku, postoji neki paralelizam u tom terminu:"Spartakiada" i "Olimpiada".[nedostaje referenca]) Taj termin, izveden od imena vođe pobunjenih robova, Spartaka, bio je zamišljen kao simbol proleterskog internacionalizma zbog toga što je Spartakov Ustanak ujedinio robove različitih nacionalnosti za vrijeme Rimskog Carstva. Spartakova ličnost treba da istakne razliku od aristrokratske prirode antičkih Olimpijskih igara na kojima su moderne kapitalističke Olimpijske igre zasnovane. Prva Spartakiada održana je u augustu, 1928 u Moskvi.

Kada je konačno SSSR odlučio da se uključi u Olimpijski pokret, i međunarodne Spartakiade su obustavljene. Uprkos tome termin je opstao za različita unutarnja sportska takmičenja u SSSR, koja su ipak lokalnog značaja, kao što je Spartakiada naroda SSSR (Спартакиада народов СССР ). Kasnije takmičenja su se održavala dvaput u četiri godine: Zimska Spartakiada i Ljetna Spartakiada, uz međunarodno učestvovanje. Prva Sovjetska Spartakiada održana je 1956. Ta takmičenja su imala veliki značaj za Sovjetski sport. Svako učestvovanje na njima - stvaranje nacije vrhunskih sportista. Broj učesnika, npr., u toku te 6-te Ljetne Spartakiade naroda SSSR, bio je 90 miliona ljudi (duplo više od broja sportista u SSSR u to vrijeme), uračunavši 8,300 Nastavnika za Sport u SSSR. I na 3. Zimskoj Spartakiadi naroda SSSR dalo je učešća 20 miliona ljudi, uračunavši oko 1,000 Nastavnika za Sport u SSSR. Još jedan značaj za Zimsku i Ljetnu Spartakiadu naroda SSSR bio je još i ta vrijedna činjenica, što je svaka od njih bila upamćena po nekoj seriji poštanskih marki, izdana u milionskom tiražu.

Tamo je također postojala i "Omladinska Spartakiada". Još uvijek se jedan drugi Sovjetski sportski događaj sa tim imenom, Spartakiada Trgovačke Federacije (Спартакиада профсоюзов), održao u životu u više post Sovjetskih republika, kao što je Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Uzbekistan.

Spartakiada je još uz to bila iskorištena za pojavljivanje velikog broja sportova, i održavala se svakih pet godina na Strahovskom stadionu u Pragu, Čehoslovačka, u vrijeme kada je ta država bila pod komunističkom vlašću. Prvi događaj sa tim imenom bio je održan, već 1921, i njegovom inicijatoru Jiržiju Čaloupeckom (Jiří Chaloupecký) se pripisuje zasluga da je osmislio taj naziv. Sličan događaj se održavao u Albaniji, također za vrijeme komunističke vlasti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]